Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 01.10.2009. / 01.10.2009.
Organizator: Muzej grada Splita

U četvrtak, 1. listopada (četvrtak) 2009. godine u 20.30 sati u Zavodu HAZU (Trg braće Radića 7) najavljeno je predstavljanje knjige Zbirka starih i rijetkih knjiga u Muzeju grada Splita.

O knjizi će govoriti Dubravka Dujmović, Višnja Zgaga, Bratislav Lučin, Elvira Šarić Kostić u ime Izdavača i Helga Zglav Martinac kao voditeljica projekta koji je realiziran financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.
 
Grad Split poznat je kao grad bogate kulturne baštine o čemu svjedoče i predmeti koji se čuvaju u Muzeju grada Splita. Ove godine prezentiramo ih stručnoj i široj javnosti objavom dviju knjiga muzejskih zbirki.
Tijekom ove godine tiskana je knjiga Zbirka namještaja u Muzeju grada Splita autorice i voditeljice istoimene zbirke Vjekoslave Sokol i predstavlja prvi monografski prikaz jedne zbirke našeg muzeja premda su pojedini predmeti i do sada objavljivani u katalozima određenih tematskih izložbi. Takvo djelo uvijek je rezultat je dugogodišnjeg rada i istraživanja muzejskog kustosa.

Drugi rad koji upravo predstavljamo odnosi se na zbirku koja je relativno novijeg postanka iako je objavljena građa uglavnom odavno u posjedu muzeja i svjedoči da zbirke predstavljaju jedan živi muzejski organizam. Zbirka starih i rijetkih knjiga, osim što je značajna i obimna, specifična je i zbog svoga sadržaja te smo se zbog toga odlučili obradi i prezentaciji zbirke pristupiti interdisciplinarno, prvenstveno uključivši stručnjake knjižničarske struke.
Helga Zglav Martinac voditeljica zbirke i autorica teksta u knjizi obavila je poslove vezane uz pripremu zbirke za registraciju 1180 predmeta (digitalizacija, inventarizacija i ostalo), a uz vanjske suradnike i ostale radnje s ciljem prezentacije zbirke. Irena Urem katalogizirala je cjelokupni fond knjiga i izradila kazalo autora i kazalo mjesta, nakladnika i tiskara.
Arsen Duplančić obradio je pitanje vlasnika knjiga iz knjižnice obitelji Capogrosso-Kavanjin u Muzeju grada Splita. Ispričao je zanimljivu priču o kretanju pojedinaca i njihovim poznanstvima, vezama s rodnim gradom, ali i o zamršenim putovima kojima su knjige došle u Split. Bruno Kuzmanić napisao je kratku povijest vlasnika obiteljske knjižnice Capogrosso-Kavanjin koja predstavlja najveći i najvrjedniji dio zbirke.




povratak