Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

20 godina djelovanja Udruge vrtlara Varaždinske županije

OSTALO

datum početka/završetka: 23.09.2015. / 23.09.2015.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Udruga vrtlara Varaždinske županije

              Uz obilježavanje 20. godine djelovanja Udruge vrtlara Varaždinske županije, objavljena je prigodna Spomenica, koja će biti svečano predstavljena u sklopu Srijede u Muzeju u palači Herzer 23. rujna ove godine, u 19 sati. Članovi Udruge tom će prilikom govoriti o svojim aktivnostima kroz proteklo razdoblje, od kojih je najprepoznatljivija Međunarodna izložba cvijeća, kao i djelovanju svojih članova zaslužnih za promicanje tradicijske hortikulturne vrijednosti varaždinskoga područja. Uz Spomenicu će biti predstavljena i donacija predmeta Gradskom muzeju Varaždin iz vlasništva Martina Dvorskog, poznatog varaždinskog pejzažnog arhitekta i aktivnog člana Udruge.

               Dio donacije Martina Dvorskog bit će izložen u okviru ovogodišnje Međunarodne izložbe cvijeća u prostoru Staroga grada, od 24. do 27. rujna ove godine. Među njima su nacrti i planovi hortikulturalnog uređenja varaždinskih naselja te fotografije s prikazima cvjetnih i biljnih nasada, danas ujedno i dokumenti o nekadašnjim varaždinskim vizurama. Martin Dvorski (r. 1935., Črnile kraj Varaždinskih Toplica) školovao se na Poljoprivrednome fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinu dana bio na specijalizaciji u zagrebačkome poduzeću „Flora“ (današnji „Zrinjevac“), gdje je izučio oblikovanje parkova i pejzaža. U varaždinskoj tvrtki „Parkovi“ proveo je trideset godina, radeći kao tehnički direktor i projektant za oblikovanje zelenih površina.  

               Autorica koncepcije izložbe iz donacije M. Dvorskog  je Tatjana Buhin, povjesničarka na stručnom osposobljavanju u GMV-u na poslovima kustosa, koja ju je pripremila uz svoju mentoricu, muzejsku savjetnicu Spomenku Težak. Izložba će u gotičkoj kuli u Starome gradu ostati otvorena i nakon Međunarodne izložbe cvijeća, sve do 25. listopada ove godine.

 

20 godina djelovanja Udruge vrtlara Varaždinske županije povratak