Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

200 godina Louisa Braillea

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 02.10.2010. / 31.10.2010.
otvorenje: 21,00
organizator: Lions Distrikt 126 - Hrvatska, Gradski muzej Varaždin, Tiflološki muzej Zagreb

         Tiflološki muzej ovu je izložbu prvi put postavio u svojemu prostoru prije godinu dana, kada se u cijelome svijetu obilježavala 200. godišnjica rođenja toga izumitelja reljefnoga pisma za slijepe, a što je i do danas ostalo jedno od najznačajnijih i najhumanijih otkrića iz 19. stoljeća.
          Louis Braille (Francuska, Coupvray, 4.1.1809. - 6.1.1852.) još je u ranom djetinjstvu izgubio vid, pa je obrazovanje stjecao u Kraljevskom zavodu za slijepu djecu u Parizu, gdje je potom i sam podučavao gramatiku, povijest, geografiju, matematiku, klavir i violončelo. Svojim sustavom pisma za slijepe omogućio je i osobama uskraćenima za osjetilo vida da se što je moguće više integriraju u svijet videćih. Kako je i sam rekao: „Mi ne tražimo sažaljenje niti trebamo biti podsjećani da smo ranjivi. Moramo biti tretirani kao ravnopravni, a komunikacija je način na koji to možemo postići.“
          Važnost Brailleova izuma ubrzo je prepoznata i u Hrvatskoj, za što je osobito zaslužan tiflopedagog i humanist Vinko Bek (Podgajci Podravski, 19.11.1862. - Zagreb, 15.10.1935.). Kroz nekoliko specijaliziranih ustanova prvi je započeo s organiziranjem zaštite, opismenjavanjem i osposobljavanjem slijepih, a Brailleovo pismo prilagodio je hrvatskome jeziku i na njemu tiskao prvu hrvatsku početnicu.
          O značaju Brailleova otkrića te posebice postignućima Vinka Beka govori i izložba Tiflološkoga muzeja osmišljena s ciljem da se, kako to ističu autorice Nina Sivec i Nevenka Ćosić, prisjetimo vlastite prošlosti i djela prvog hrvatskog tiflopedagoga čiju ideju o obrazovanju i što kvalitetnijem životu slijepih osoba treba i nadalje promicati i napose, što je moguće više, u tom smislu senzibilizirati javnost. U toj namjeri je i varaždinski muzej objeručke prihvatio inicijativu Lions Distrikta 126 – Hrvatska, humanitarne organizacije u sklopu Lion's Clubs Internationala koja u svijetu djeluje 90 a u Hrvatskoj 20 godina, da se uz njihovo sponzorstvo i pod pokroviteljstvom guvernera Nikole Plavca ova izložba predstavi i u Varaždinu.
          Prigodom otvorenja očekuje se i dolazak 200-tinjak Lionsa iz Hrvatske i inozemstva. Posebni program uz izložbu u sklopu kojega su, među ostalim, planirane radionice za učenje pisanja na brajici predviđen je za petak, 15. listopada kada se obilježava Dan bijelog štapa posvećen slijepim i slabovidnim osobama.
Voditelj odnosa s javnošću: Anita Peričić

povratak