Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

28. EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA (EMA) ZA(JEDNO): SVI ZA MUZEJ!

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 18.04.2023. / 18.05.2023.

        Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizira i ove godine, 28. po redu, Edukativnu muzejsku akciju (EMA), koja se povodom Međunarodnog dana muzeja održava od 18. travnja do 19. svibnja. Ovogodišnja tema je „ZA(JEDNO): svi za muzej!“, a odabrana je s ciljem aktivnog uključivanja posjetitelja svih dobnih skupina u rad muzeja. Voditelj 28. EMA-e je Narodni muzej Zadar. Glavna okosnica teme je kreiranje muzejskog programa u suradnji s posjetiteljima, uz stručnu pomoć muzejskih djelatnika.

        Muzeji, pa tako i Gradski muzej Varaždin, pozivaju posjetitelje na aktivno sudjelovanje u njihovu radu i kreiranju programa tijekom travnja i svibnja, čime će se ujedno imati prilike i neposredno uključiti u zaštitu i očuvanje, ali i prezentaciju kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske.

 

Gradski muzej Varaždin i 28. EMA

 

        U okviru 28. EMA-e u Gradskom muzeju Varaždin osmišljen je OBITELJSKI MENI, program edukacijskih i kreativnih aktivnosti uz izložbu Dobar tek!, namijenjen svim generacijama, od najmlađih do najstarijih članova obitelji, s ciljem njihova aktivnog sudjelovanja u radu Muzeja.    

        Obiteljski meni sastoji se od par sljedova/aktivnosti za posjetitelje svih dobnih uzrasta, čime će i oni doprinijeti prezentaciji kulture hrane u varaždinskom kraju; primjerice, subotama će kreativne radionice za djecu voditi bake ili djedovi, a naši najvjerniji posjetitelji, osnovnoškolci, okušat će se u ulozi muzejskih vodiča. Kako bismo u kreiranje programa i sadržaja uključili i osobe treće životne dobi, pozvat ćemo ih na otvorenu raspravu gdje će moći predložiti svoje aktivnosti sudjelovanja u projektu. 

 

OBITELJSKI MENI

Program

1. slijed / 28. 4. 2023. (petak), GMV Palača Herzer, 10.00 sati

Učenici 3. b razreda V. OŠ Varaždin okušat će se u ulozi muzejskih vodiča za najavljene grupe na izložbi Dobar tek!

 

2. slijed / 29. 4. i 6. 5. 2023. (subota), GMV Palača Herzer, 10.00-11.00 sati

Edukacijsko-zabavne radionice FINI PORTRETI uz izložbu Dobar tek! vodit će bake ili djedovi u ulozi muzejskih pedagoga. Radionice su namijenjene djeci od 6 do 9 godina, a sastoje se od kratkog razgleda izložbe i radionice osmišljavanja portreta igračkama u obliku voća i povrća. Sudjelovanje u radionicama je besplatno, no potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak!

 

3. slijed / 29.4. 2023. (subota), GMV Palača Herzer, 11.30 sati

Otvorena rasprava za osobe treće životne dobi s ciljem osmišljavanja muzejskih sadržaja i aktivnosti za navedenu dob. Prijedlozi i ideje su dobrodošli!

 

Sudjelovanje u radionici potrebno je prethodno najaviti voditeljici aktivnosti Jeleni Petković na broj 095 567 35 81.

 

28. EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA (EMA) ZA(JEDNO): SVI ZA MUZEJ! povratak