Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

5. europska noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.05.2009. / 16.05.2009.
vrijeme održavanja: 20.00-24.00 sata
organizator: Gradski muzej Varaždin

Program GMV-a: Red rocka red baroka
 
20.00 sati: Ulični cirkus u izvedbi Lutkarskog studija "Krpe i konci"
20.30 sati: Performance Child In Time (premijerna izvedba)
 akademik Ivan Kožarić, art rock grupa Roderick Novy
21.30 sati: Otvorenje izložbe The Show Must Go On
fotografije: Mio Vesović; tekstovi: Branko Kostelnik
22.00 sata: Koncert rock grupe Voodoo Lizards
22.45 sata: Ulični cirkus u izvedbi Lutkarskog studija "Krpe i konci"
23.15 sati: Koncert rock grupe Voodoo Lizards
20.00-24.00 sata: razgled stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela GMV-a
 
 
     Ovogodišnje Varaždinske muzejske svečanosti završavaju u subotu, 16. svibnja, središnjim događajem u Starome gradu, gdje se od 20.00 sati pa do ponoći održava Europska noć muzeja. Ovu manifestaciju, koju podržavaju Europsko Vijeće i Međunarodno vijeće muzeja, pokrenula je 2005. godine Francuska muzejska direkcija. Kako varaždinski muzej u njoj sudjeluje od samoga početka, bit će to peta po redu priredba u sklopu toga projekta, ovaj put tematski naslovljena kao: Red rocka red baroka.

     U 20.00 sati i 22.45 sata predstavu Ulični cirkus krpa i konaca izvest će Lutkarski studio "Krpe i konci". Riječ je o obliku neverbalnog, lutkarskog i uličnog kazališta, u kojemu se objedinjuju lutkarske tehnike marionete i "kazališta predmeta" s uličnim, žonglerskim i cirkuskim vještinama.
     Performans pod naslovom Child In Time, s početkom u 20.30 sati, autorski je projekt akademika Ivana Kožarića, glazbenika i producenta Branka Kostelnika te rock art grupe Roderick Novy. Ovaj likovno-glazbeni izričaj temelji se na snimljenoj podlozi glazbe grupe Roderick Novy i Kožarićevim izjavama i dosjetkama nastalima u proteklih 50 godina. S obzirom na to da je glazba koncipirana tako da svaka skladba predstavlja jednu boju, Kožarić će in situ za to vrijeme slikati po jednu sliku u određenoj boji. Inače je intencija projekta da se netom nastale slike odmah prodaju na aukciji, a prihod uplati lokalnoj dječjoj bolnici za djecu s najtežim bolestima. Autori ovaj projekt predstavljaju u Varaždinu u premijernoj izvedbi, a kako je njegov glavni akter naš ponajbolji akademski kipar i umjetnik svjetskoga glasa Ivan Kožarić, može se slobodno reći da je riječ i o svjetskoj premijeri, tim više što je u planu njihovo gostovanje i daleko izvan hrvatskih granica.
     The Show Must Go On naslov je izložbe koja se otvara u 21.30 sati, na kojoj će biti izložene fotografije jednog od naših najvećih fotografa Mie Vesovića. Ovaj nadaleko poznati autor, s više od trideset godina uspješne karijere, izložit će portrete svjetskih i domaćih pop i rock ikona, među kojima su: Sting, Bob Dylan, Nick Cave, Freddie Mercury, Darko Rundek, Branimir Štulić Johnny i drugi. Svaka fotografija popraćena je autorskim tekstom Branka Kostelnika, uglednog teoretičara pop kulture.
     Budući da je tema varaždinske noći muzeja vezana uz rock kulturu, dio večeri bit će ispunjen i živom svirkom, koju će upriličiti grupa Voodoo Lizards. Mlada varaždinska četvorka (Zack Dust, Jura Geci, Marko Žiger i Saša Maček), premda okupljena u današnjoj postavi tek početkom prošle godine, zahvaljujući svojoj talentiranosti i predanosti kvalitetnoj glazbi pravog, čvrstog rocka, dosad je stekla već mnoge poklonike - čak i preko bare. O njihovoj popularnosti, a još više i kvaliteti, govori i podatak da su u ožujku ove godine boravili u Los Angelesu, kamo su otišli na poziv gitarista i producenta Jimmyja Ripa, te time dobili priliku započeti svjetsku karijeru. Voodoo Lizards u subotu će svirati u 22.00 i 23.15 sati.
     Uz dosad spomenuti "red rocka", posjetitelji će moći uživati i u "redu baroka" jer će stalni postav Kulturnopovijesnoga odjela, u kojemu se nalaze i brojni barokni izlošci, u subotu biti otvoren za razgled od 20.00 sati do ponoći.  

Anita Peričić
 
Ulaz na sve programe, koji se priređuju u povodu Međunarodnog dana muzeja,
je besplatan!
 

povratak