Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

5. varaždinske muzejske svečanosti; 7. europska noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 12.05.2011. / 14.05.2011.
organizator: Gradski muzej Varaždin

         U povodu Međunarodnoga dana muzeja (18. svibnja) Gradski muzej Varaždin i ove godine priređuje nekoliko programa u sklopu tradicionalnih manifestacija: Varaždinskih muzejskih svečanosti i Europske noći muzeja. Varaždinske muzejske svečanosti započinju u četvrtak, 12.5.2011. godine, otvorenjem izložbe fotografija Krešimira Gecija Kukci 3D, u prostoru palače Herzer, a nastavljaju se drugi dan u petak, 13.5.2011. godine, koncertom barokne glazbe u izvedbi Althan Ansambla u Starome gradu. Po običaju, Svečanosti će i ove godine završiti Europskom noći muzeja u subotu, 14.5.2011., kada će svi izložbeni prostori varaždinskoga muzeja u palači Sermage, palači Herzer i Starome gradu biti otvoreni za posjetitelje od 20.00 do 24.00 sata, s nizom atraktivnih sadržaja. Time se varaždinski muzej pridružuje programu u kojemu, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, sudjeluje više od 2.500 tovrsnih europskih ustanova.

          Svečani početak 7. europske noći muzeja započinje u 20.00 sati u palači Sermage i to otvorenjem nekoliko izložbi. U Salonu palače po prvi put u varaždinskome muzeju predstavlja se mlada varaždinska akademska slikarica Lila Herceg izložbom Tunel djetinjstva, dok će na katu palače, fotografije iz ciklusa Dnevnik, izložiti jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa Damir Hoyka. U istome prostoru priređuju se i dvije manje izložbe fotografija, uglavnom iz fundusa varaždinskoga muzeja. Izložba Sjećanja... podsjetit će na neke minule događaje iz povijesti varaždinskoga muzeja i grada Varaždina, ali i na neke sasvim osobne trenutke iz života Varaždinaca. Svjetlopisi mojeg strica Drageca predstavljaju kolekcije erotskih foto-sadržaja, ponajviše iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, kakve se vjerojatno još i danas mogu naći po skrivenim kutcima podruma i tavana obiteljskih kuća. U prostoru Staroga grada, pod naslovom Ptičica!, bit će uređen ambijentalni kutak po uzoru na nekadašnje fotografske atelijere u kojemu će se posjetitelji moći fotografirati. U 21.30 sati, u multimedijalnoj dvorani u palači Herzer, predstavlja se DVD Čudesni svijet kukaca autora Ervina Šilića i tvrtke Novena d.o.o., s veličanstvenom virtualnom šetnjom Entomološkim odjelom GMV-a.
          Budući da je geslo ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja Muzeji i sjećanje, varaždinska muzejska noć bit će tako posvećena fotografiji kao jednom od najraširenijih medija dokumentarnog čuvanja kolektivnog sjećanja, ali i najintimnijih osobnih uspomena. Ulaz za razgled svih programa je besplatan, a kao i svake godine, besplatan će biti i razgled svih muzejskih postava 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja. I još jedna pogodnost: Kavana „Herzer“ svim posjetiteljima 7. europske noći muzeja daruje 10% popusta.
Anita Peričić

 
Raspored programa
  
 
Četvrtak, 12.5.2011., GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 19.00 sati
 
Otvorenje izložbe fotografija Krešimir Geci: Kukci 3D
Izložba je postavljena za razgled do 5.6.2011. godine.
 
Krešimir Geci Gettzy rođen je u Varaždinu 31.5.1967. godine. Profesionalno se bavi novinskom, industrijskom i umjetničkom fotografijom, koje su mu objavljenje u mnogim časopisima, magazinima i dnevnim listovima. Do sada je izlagao na desetak samostalnih i više skupnih izložbi u Mariboru, Sarajevu, Varaždinu i Čakovcu. Živi u Varaždinu, gdje i radi u poznatom fotografskom G2 Studiju. Fotografije s izložbe Kukci 3D, zamišljene isprva kao autorov eksperimentalni pristup objektu snimanja, iznjedrile su zanimljive prikaze materijala iz fundusa Entomološkoga odjela GMV-a. U fokusu objektiva našli su se kukci: rovac, bogomoljka, golemi trčak, leptiri ljiljak, crnooki parnasovac i mala modra preljevalica, osa biljarica, poljska hitra i drugi. Posebna tehnika snimanja otkriva specijaliziranost građe i prilagodbi ovih organizama, čija je evolucija započela prije 400 milijuna godina, što će i posjetiteljima varaždinskoga muzeja biti sasvim drukčiji pogled u novudimenziju tih bića. Za potpuni doživljaj promatranja pripremljene su i posebne naočale!
 
 
Petak, 13.5.2011., GMV Stari grad, 19.30 sati
 
Koncert Althan Ansambl
Dorotea Božić, violina, Petra Labazan, oboa, Anita Magdalenić, fagot, Višeslav Jaklin, čembalo
Program: J. S. Bach, G. F. Händel, A. Corelli, G. Sammartini, G. Ph. Telemann.
 
Althan Ansambl djeluje u okviru Zajednice profesionalnih glazbenika Međimurja, osnovane 2009. godine u cilju okupljanja akademskih glazbenika s toga područja radi unapređenja umjetničke i glazbene djelatnosti, promoviranja klasične glazbe te ostvarenja suradnje s glazbenicima iz susjednih županija. Repertoarno su uglavnom orijentirani na izvođenje djela baroknih autora prema čemu su i preuzeli naziv od istoimene obitelji, nekadašnjih međimurskih veleposjednika, koji su upravo u tome razdoblju znatno doprinijeli izgradnji Međimurja i grada Čakovca. Ansambl okuplja 15 izvođača na raznim instrumentima (violina, viola, kontrabas, flauta, oboa, fagot, trublja, rog, čembalo, orgulje) te solo pjevače, a koncert u varaždinskome Starom gradu pripremili su kao kvartet iz te postave.
 
 
 
Subota, 14.5.2011., 20.00-24.00 sata
 
7. europska noć muzeja
Muzeji i sjećanje
 
 
GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 20.00-24.00 sata
 
20.00 sati: Otvorenje 7. europske noći muzeja
 
                  Otvorenje izložbi
                  Lila Herceg: Tunel djetinjstva
                  Damir Hoyka: Dnevnik
 
                  Izložbe fotografija iz fundusa GMV-a:
                  Sjećanja...
                  Svjetlopisi mojeg strica Drageca
 
 
Lila Herceg: Tunel djetinjstva
Izložba je postavljena za razgled do 5.6.2011. godine.
 
Gradski muzej Varaždin, osobito posljednjih godina, nastojao je, uz već renomirane autore, promovirati i mlade likovne umjetnike. Takva prilika pružit će se i Lili Herceg, Varaždinki koja je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala slikarstvo 2010. godine, u klasi prof. Rašića. Premda je izlagala još kao studentica, ovo joj je prva samostalna izložba u jednoj muzejsko-galerijskoj ustanovi. Izložba Tunel djetinjstva nastala ja na temu starih obiteljskih fotografija koje autorica interpretira kroz nove medije, dajući im pritom novo značenje i trajnost u vremenu. Kao što i sama ističe, bavljenje prošlošću odvelo ju je u djetinjstvo kojemu prilaže instalacije kao hommage igri i mašti djeteta.
 
 
Damir Hoyka: Dnevnik
Izložba je postavljena za razgled do 29.5.2011. godine.
 
Izložba okuplja 50 fotografija ostvarenih kao vizualni autorov dnevnik kojim je, umjesto osobne ispovijesti, želio skrenuti pozornost publike na niz ideja koje su ga intrigirale tijekom nastajanja toga ciklusa. O tome serijalu Hoyka, između ostaloga, kaže: „Na stvaranje fotoserije 'Dnevnik' potaknulo me svakodnevno suočavanje s činjenicom da se suvremeni urbani čovjek pretvara u automat specijaliziran za ispunjavanje usko određene zadaće...'Dnevnik' je tako skup vizualizacija onih mojih razmišljanja koja su mi se tijekom rada na seriji učinila kao moguć mentalni poticaj drugima. Kako bi se promatrač što lakše 'uključio' u radove, nastojao sam postići idealan omjer privlačnosti groteske, pročišćavajuće moći empatije i intelektualne primamljivosti.“
 
IZ ŽIVOTOPISA DAMIRA HOYKE
Prva ozbiljnija razmišljanja o likovno-umjetničkom izražavanju zaokupljaju ga početkom 80-ih godina za vrijeme bavljenja crtanjem i slikanjem. Uskoro upoznaje fotografiju kao vrstu likovnog izražavanja koja mu najviše odgovara. Potaknut filozofskim istraživanjima o suštini umjetnosti i same fotografije te potrebom stvaranja teoretske podloge svojem stvaralaštvu, odlučuje potražiti odgovore na svoja pitanja studirajući fotografiju. Godine 1988. uči njemački jezik na Goethe-Institutu u Münchenu. Studij umjetničke fotografije upisuje 1989. na Hochschule für angewandte Kunst u Beču (prof. Choung-Fux). Status slobodnog umjetnika dobija 1991. (HZSU, Zagreb). Godine 1995. predaje na photoworkshopu Hrvatskog fotosaveza. Zaokružujući svoja dotadašnja istraživanja na polju teorije fotografije, 1996. esejem Fotosofia pokušava privući pozornost na jednu od mogućnosti promatranja, shvaćanja, tumačenja i 'korištenja' medija fotografija. Na poziv Poglavarstva grada Mainza 1998. sudjeluje u umjetničkoj radionici Art in the city. Godine 1999. na poziv organizatora 5. međunarodnog projekta likovnih umjetnosti sudjeluje u Grazu, s još sedam umjetnika iz Europe, u umjetničkoj radionici na temu Wenn ich das nicht Krieg, geb ich keinen Frieden.... U suradnji s austrijskom likovnom umjetnicom Thelmom Herzl 2003. objavljuje fotomonografiju Metal Dreams. Godine 2004. objavljuje fotomonografiju Celebrity Fair i pokreće ciklus art događanja pod nazivom Art4All s ciljem motiviranja publike na preuzimanje aktivnije uloge u umjetničkoj komunikaciji. Odlučivši podijeliti svoja znanja, iskustva i pogled na fotografiju s kolegama, te združiti pozitivno orjentirane talentirane fotografe, 2006. pokreće seminar nazvan po eseju Fotosofia za koji svake godine natječajem odabire 15 polaznika. Kako bi zamisao o zbližavanju ljubitelja fotografije proširio na što veći broj ljudi, 2008. podiže internet stranicu www.fotosofia.info. Za postignuća na području fotografske umjetnosti i razvijanje i promicanje fotografske kulture, dobitnik je nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb za 2008. godinu. Godine 2009. objavljuje ZF roman Xavia za koji 2010. od društva za znanstvenu fantastiku dobiva nagradu SFera za najbolji hrvatski SF roman 2009. godine. 2010. godine je bio član žirija Europske komisije za fotonatječaj 'Jugoistočna Europa'. Do danas je u sredstvima masovnih komunikacija objavio više tisuća umjetničkih i primijenjenih fotografija. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, realizirao niz multimedijalnih umjetničkih projekata, te bio članom i predsjednikom brojnih fotožirija. Dobitnik je nekoliko nagrada.
 
 
Izložbe iz fundusa GMV-a
Izložbe su postavljene za razgled do 5.6.2011. godine.
 
 
Sjećanja...
 
Bez nekog posebnog tematskog određenja, ova izložba osmišljena je tako da, kao što već i naslovom daje naslutiti, pobudi prisjećanja na neke događaje iz prošlosti varaždinskoga muzeja ili neke segmente u izgledu grada Varaždina koji danas više ne postoje. Osim ovih, dio fotografija prikazuje i trenutke (vjenčanja, prvu pričest itd.) iz obiteljskog života Varaždinaca koji, premda imaju svoje ime i prezime, mogu biti dio svakoga od nas. Takvim konceptom i nije se imalo namjere ulaziti u duboku povijest i prošlost - naprotiv, tek nekoliko desetaka godina unatrag - pa će vjerojatno zato i mnogi od posjetitelja prepoznati prikazane situacije a i osobe, a možda u svemu tome pronađu i nešto svoje osobno.
 
 
Svjetlopisi mojeg strica Drageca
 
Vjerojatno u svakoj obitelji postoji stric Dragec koji je, barem u jednom trenutku svojega života, počevši od pubertetskih dana pa do one imaginarne druge mladosti, a i dalje, čuvao pa čak i potajice skupljao svjetlopise i druge zabavne, erotski nabijene sadržaje. Dokoličarenje, umjetnička nagnuća, hvastanje pred probranim prijateljima – nije važno; za zabavu zapravo i ne treba postojati pravi razlog. Upravo ponajviše za zabavu posjetiteljima varaždinske muzejske noći, iz fundusa smo izvukli i dio takvoga materijala, koji uglavnom datira iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, a danas se već smatra muzejskom vrijednošću. S obzirom na osjetljivost teme, ova izložba određena je i sintagmom zabranjeno mlađima od 18 godina premda, iz današnjega kuta gledanja, ova je zabrana vrlo upitna usporede li se ovi izlošci sa suvremenim svjetlopisima takve vrste koji zapravo više uopće nisu rezervirani isključivo za objavu u specijaliziranim časopisima, dodatno zaštićenima plastičnim omotom. Stoga, ova odluka o zabrani stavlja se, prije svega, na volju roditeljima.
 
 
GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 20.00-24.00 sata
 
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca
 
Izložba fotografija Krešimir Geci: Kukci 3D
 
 
21.30 sati: Čudesni svijet kukaca
                  - predstavljanje DVD-a autora Ervina Šilića i tvrtke Novena d.o.o.
 
U nakladi Gradskog muzeja Varaždin i tvrtke Novena d.o.o. objavljen je DVD Čudesni svijet kukaca kao virtualna šetnja Entomološkim odjelom GMV-a. Ovim izdanjem ta će građa, djelomično predstavljena u atraktivnom i vrlo dobro posjećenom stalnom postavu Svijet kukaca, biti dostupna i u još jednom novom mediju, što će sigurno biti važan prinos popularizacije Muzeja, osobito među mlađom publikom. Tvrtka Novena, tijekom dvadesetogodišnjega djelovanja, specijalizirala se za informatički dizajn, grafiku i multimediju te je u tom dijelu autorski potpisnik za različite klijente: ugledne tvrtke, državne, kulturne i druge institucije, među kojima je i varaždinski muzej.
 
 
GMV Stari grad, 20.00-24.00 sata
 
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela
 
 
Ptičica! Ambijentalni kutak za fotografiranje
 
Obično je fotografiranje u muzejskim postavima zabranjeno ili vrlo ograničeno. Ali, u varaždinskoj muzejskoj noći, u jednome dijelu muzejskoga postava, bit će uređen poseban ambijentalan kutak, po uzoru na nekadašnje fotografske atelijere, u kojemu ovaj put molimo posjetitelje da se fotografiraju. Za tu prigodu, osim prikladno uređenoga prostora, pripremljeni su i neki rekviziti (modni dodaci iz prošlih vremena i sl.) kako bi se posjetitelji, po vlastitoj želji, mogli 'ovjekovječiti' u što dojmljivijem ugođaju. 

povratak