Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ANJA STRELEC: Međuprostori

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 08.04.2021. / 02.05.2021.

        Projekt Međuprostori nastao je za vrijeme prvog lockdowna u Bruxellesu kao potreba da se dokumentira i arhivira jedinstven trenutak u povijesti, nepoznata situacija i reakcija ljudi koji su se u njoj našli. Ograničenje kretanja, zatvaranje radnji i kulturnih institucija, nošenje maski čak i na otvorenom prostoru te strah od virusa oblikovali su nove vizure grada, koji je sad postao kao kulisa. Arhitektura dobiva nove dimenzije i značenja, kroz praznine cesta i trgova stvaraju se novi međuprostori i međuodnosi. Novi pojam socijalne distance još više udaljuje ljude, čineći ih nepovjerljivima jedne prema drugima i stvarajući još veće prostorne odmake između njih. Upravo te novonastale međuprostore, fizičke i metaforičke, Anja Strelec istražuje i dokumentira nepoznato, prateći korake i pomake života grada prema novoj stvarnosti.

Izložbu fotografija prati i kratki video, također napravljen od fotografija stop motion tehnikom, prikazujući atmosferu lockdowna, podcrtavajući istovremenost prekida i kontinuiteta života grada i prilagodbu novoj stvarnosti.

        Anja Strelec (Varaždin, 1985.) hrvatska je audiovizualna redateljica i fotografkinja koja živi i radi u Bruxellesu. Nakon diplome na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u Francuskoj završava magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na Sveučilištu „Paul Valéry“ u Montpellieru te magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu „Mirail“ u Toulouseu. Uz umjetničko djelovanje kroz razne vizualne formate, posljednjih deset godina radi kao samostalna audiovizualna redateljica i fotografkinja za belgijsku televiziju, BBC Studioworks, Europsku komisiju i međunarodne organizacije kao što je UNICEF.

Izložba je realizirana uz pokroviteljstvo Gospodarskog i trgovinskog ureda pri Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u RH.

 

Napomena:

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, uz izložbu se ne organizira otvorenje uz nazočnost publike.

Za posjetitelje će izložba biti dostupna za razgled, uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera, od 8. travnja do 2. svibnja u radno vrijeme Muzeja.

 

ANJA STRELEC: Međuprostori povratak