Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BIBLIOTHECA OPEKA / vodstvo kroz izložbu Projekt „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 03.10.2018. / 03.10.2018.

        U palači Sermage do 7. listopada otvorena je izložba Bibliotheca Opeka, s izborom primjeraka iz knjižnice obitelji Bombelles, iz dvorca Opeka. Knjižnica je danas dio fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a u posljednje dvije godine na toj građi provodila se stručna obrada u sklopu Projekta „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020.

        Knjižnica obitelji Bombelles tipičan je primjer aristokratske biblioteke, koja odražava njihov društveni status, visok stupanj obrazovanja, kulturu, naslijeđe i interese, a ujedno i predstavlja ovu plemićku obitelj kroz nekoliko generacija. Bogata knjižnica nije bila samo ures njihova doma, već je bila i izvor znanja i informacija te prozor u svijet književnosti, filozofije, umjetnosti, politike, ekonomije, prirodnih i društvenih znanosti. Svojim poduzetničkim duhom i aktivnostima Bombellesi su se istaknuli u mnogim područjima ljudskog djelovanja, pa su tako zaslužni i za unapređenje i razvoj poljodjelstva, stočarstva, šumarstva, automobilizma, lovstva, proizvodnje i industrije. Između više od 4500 obrađenih naslova, na izložbi su izdvojene knjige i publikacije različite tematike i sadržaja, i to one vezane uz književnu i gospodarsku djelatnost obitelji Bombelles, kao i raritetna izdanja od 16. do 20. stoljeća.

        Prije zatvaranja Projekta DETOX, u sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 3. listopada, organizira se razgled izložbe Bibliotheca Opeka uz vodstvo autorice, kustosice Nataše Mihinjač. Tom prigodom posjetitelji će doznati neke zanimljivosti o obitelji Bombelles i pobliže upoznati književne „poslastice“ iz njihove jedinstvene knjižnice.

        Razgled izložbe uz vodstvo počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

BIBLIOTHECA OPEKA / vodstvo kroz izložbu Projekt „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“ povratak