Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Blago Japana i Kine

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 20.09.2012. / 18.11.2012.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

BLAGO JAPANA I KINE

 

      Predmeti dalekoistočne umjetnosti, koji se čuvaju u zbirkama Kulturnopovijesnoga odjela i Galerije starih i novih majstora Gradskoga muzeja Varaždin, prvi put su obrađeni i izloženi kao cjelina pod imenom Blago Japana i Kine. Ovim izložbenim projektom javnosti su predstavljene grafike i predmeti umjetničkoga obrta izvedeni u keramici, porculanu, drvu, papiru i bjelokosti koji dokumentiraju umjetničke i tehničke dosege nama dalekih naroda Japana i Kine, a koji su postali dio europske kulturne baštine.

     Tom prilikom Gradski muzej Varaždin ima čast javnosti predstaviti japansku drvenu namban škrinju, izrađenu u Japanu krajem XVI. ili početkom XVII. stoljeća, što je čini najstarijim i najvrednijim predmetom dalekoistočnoga porijekla iz zbirki Muzeja. Ukrašavane posebnim tehnikama lakiranjem japanskim lakom i oblikovanja motiva zlatnim metalnim prahom i sedefom, putne, minijaturne škrinje s polukružnim pokrovcem zvane kamaboko-bako, izrađivale su se posebice za tržište u Portugalu, manje u Španjolskoj. Škrinja je u Gradski muzej Varaždin dospjela sredinom XX. stoljeća kao oporučni dar varaždinskoga građana i senatora Srećka Jaccominija (umro 1945.), posljednjega člana te slavne obitelji, čiji je predak bio građanin Danijel Jaccomini, vlasnik kuće i trgovine prekomorske robe na varaždinskom glavnom gradskom trgu u drugoj polovici XVII. stoljeća. Ti podatci otkrivaju prekomorsko putovanje škrinje od Japana, preko Portugala do područja Hrvatske.

      Izložbom će javnost imati priliku vidjeti takvu namban škrinju, dosad jedinstvenu među brojnim i bogatim raznovrsnim zbirkama muzejsko-galerijskih institucija u Hrvatskoj. Ovom škrinjom Gradski muzej Varaždin s ponosom se pridružuje malobrojnim, ali renomiranim muzejima diljem svijeta koji posjeduju ovakve namban škrinje jednakoga oblika kao što su: Groninger Museum iz Groningena, Itsuo Art Museum u Osaki, British Museum u Londonu, Metropolitan Museum u New Yorku, Náprstek muzej u Pragu i privatna zbirka u Japanu. Gradski muzej Varaždin se ponosi da poput ovih muzeja, putem ove raritetne škrinje široj javnosti može predstaviti maleni dio iznimno bogate baštine dalekoistočnih zemalja koje su svojim stvaralaštvom stoljećima nadahnjivale europske umjetnike i obrtnike.

Autor stručne koncepcije i postava izložbe: Ana Kaniški, pov. umjetnosti na stručnom osposobljavanju za rad na mjestu kustosa u GMV-u.

Mentor: Ljerka šimunić, muzejska savjetnica u Kulturnopovijesnom odjelu GMV-a.

Izložba je popratni program 42. Varaždinskih baroknih večeri, a uz nju se održava i muzejska radionica.

 

povratak