Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Božićne eko štalice

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Kula stražarnica, Strossmayerovo šetalište 7, Varaždin
datum početka/završetka: 30.11.2007. / 23.12.2007.
otvorenje: 13,00
radno vrijeme: utorak - petak od 10 do 17 sati; subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati; ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno
cijena ulaznice: ulaz besplatan
autor stručne koncepcije: Ljerka Albus, viša kustosica
organizator: Gradski muzej Varaždin

U povodu nadolazećih božićnih blagdana, kao i obilježavanja Dana grada Varaždina, Gradski muzej Varaždin, u prostoru Kule stražarnice, priređuje prodajnu izložbu pod naslovom Božićne eko štalice. Izložba obuhvaća tridesetak jaslica, oblikovanih od prirodnih materijala, koje je u posljednje dvije godine izradila Zdenka Solina iz Klenovnika.

Betlehemi, jaslice ili štalice, kako se u narodu  nazivaju prikazi Kristova rođenja, i u našim krajevima imaju dugu tradiciju. Bilo da su ih, tijekom višestoljetnog njegovanja ovih običaja, izradili poznati umjetnici ili pak pučki majstori, u svakima od njih zadržala se ista ikonografija dočaravanja toga biblijskog događaja. Nastavljajući se na takvu tradiciju, božićne jaslice izrađuje i Zdenka Solina, iskazujući istodobno i vlastiti autorski pristup i umjetnički izraz. Očituje se to, među ostalim, i u materijalu koji pritom koristi (drvo, grančice, mahovina, bršljan, šumski plodovi, lišće, slama, žitarice), a pronalazi ga u svojemu najbližemu okruženju: u šumi, na livadi, polju.

Autorica stručne koncepcije i postava je Ljerka Albus, viša kustosica u varaždinskome muzeju. Za ovu prigodu ona je odabrala i dvadesetak božićnih kuglica iz fundusa Etnografskog odjela GMV-a, kojima će u prostoru Kule stražarnice biti okićena božićna jelka.

Anita Peričić

povratak