Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DARWIN BUTKOVIĆ / SLIKE, SKULPTURE , PERFORMANSI I FOTOGRAFIJE

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin: Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7 / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 06.05.2005. / 29.05.2005.
otvorenje: Otvorenje: petak, 6.5.2005. u 19 sati.
radno vrijeme: Utorak - nedjelja od 10 do 18 sati.
cijena ulaznice: 12 / 8 kn
autor stručne koncepcije: Ksenija Kipke, Ljerka Šimunić, Vladimir Rismondo ml.
autor likovnog postava: Darwin Butković, Mirjana Dučakijević, Ljerka Šimunić
organizator: Gradski muzej Varaždin; Suorganizator: Centar za kulturu Čakovec.

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe varaždinskoga umjetnika Darwina Butkovića, koja se u prostoru Staroga grada otvara u petak, 6. svibnja ove godine, u 19 sati.

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe varaždinskoga umjetnika Darwina Butkovića, koja se u prostoru Staroga grada otvara u petak, 6. svibnja ove godine, u 19 sati.

Na izložbi, postavljenoj u prostorima Staroga grada i Galerije starih i novih majstora, autor predstavlja opus slika, skulptura, performansa i fotografija, nastalih u razdoblju od 1980. do 2005. godine.

Darwin Butković rođen je 1962. godine. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost, u Zagrebu je 1988. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ferdinanda Kulmera te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Poslijediplomski studij završio je 1993. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 1980. godine do danas izlagao je na 18 samostalnih izložbi, među kojima višekratno u Zagrebu i Varaždinu, te 2002. godine u Mariboru i 2004. godine u Ljubljani. Sudjelovao je i na 60-ak skupnih izložbi u mnogim hrvatskim gradovima, gradovima na prostoru bivše države, kao i na nekoliko izložbi u inozemstvu u Italiji i Mađarskoj. Za svoje umjetničko stvaralaštvo Butković je primio: Nagradu grada Zagreba za mlade znanstvenike i umjetnike, Nagradu na 4. biennalu studentskog crteža, Nagradu za javnu skulpturu 20. salona mladih, Nagradu 9. biennala male plastike u Murskoj Soboti te Nagradu varaždinskoga HDLU-a. Djela mu se nalaze u brojnim tvrtkama, samostanima te privatnim i galerijskim zbirkama u zemlji i inozemstvu, a dvije skulpture i u javnim prostorima, u Sisku (skulptura SA) i Staroj Ploščici (spomenik Đuri Sudeti).

Butkovićev opus tematski su obradili povjesničari umetnosti: Ksenija Kipke (slikarstvo), Ljerka Šimunić (skulpture) i Vladimir Rismondo ml. (performansi).

Realizaciju izložbe financijski su pomogli Ministarstvo kulture RH, Varaždinska županija, Grad Varaždin i Turistička zajednica Varaždina.

 

povratak