Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Digitalna Noć muzeja u Gradskom muzeju Varaždin

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: www.gmv.hr / www.facebook.com/GMVarazdin / Zoom platforma
datum početka/završetka: 29.01.2021. / 29.01.2021.
vrijeme održavanja: od 18.00
organizator: Hrvatsko muzejsko društvo, Gradski muzej Varaždin

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Tako će biti i u Gradskome muzeju Varaždin, s virtualnim programima, od kojih je za neke predviđeno i sudjelovanje s publikom uživo. Proteklih godina izložbene postave GMV-a svaki put u Noći muzeja razgledalo je 6000-7000 posjetitelja, po čemu je varaždinski muzej u toj manifestaciji uvijek bio među najposjećenijima. S obzirom na to, pretpostavlja se da bi Gradski muzej Varaždin i ove godine zabilježio velik broj posjetitelja, no kako se nikoga ne želi izlagati riziku, program se priređuje u virtualnom okružju. Premda doživljaj razgleda muzeja uživo ne može zamijeniti ni najgenijalnije osmišljena virtualna stvarnost, u GMV-u se vjeruje da će publiku ovog puta ipak zainteresirati i digitalni sadržaji priređeni za ovogodišnju Noć muzeja, kao i to da će se dogodine ova popularna hrvatska manifestacija održati na najprimjereniji način, „na licu mjesta“ u muzejima.  

 

Program: 

 

Svjetlost u noći / 18.00 – 19.00 sati

Kustosica Jelena Rančić provest će posjetitelje prostorijama stalnog postava u Starom gradu u kojima su izloženi različiti tipovi svjetiljki, svijećnjaka i lustera. Neki od njih nisu samo izlošci nego su zaista i u funkciji. Program će se održati na Zoom platformi, a prvih 100 sudionika koji se u 18 sati priključe predavanju saznat će nešto o povijesti rasvjete.

Poveznica za prijavu na Zoom platformu:

https://zoom.us/j/3494499101?pwd=SHFJNDAvMzlpTFZaZ0RkbXpnOHFLUT09

Meeting ID: 349 449 9101
Passcode: GMVarazdin

 

Pitajte kustosa: Iz prošlosti Varaždina / 20.00 – 21.00 sat

Kustosica (muzejska savjetnica) Spomenka Težak odgovarat će na pitanja posjetitelja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince. Posjetitelji se uključuju prijavom na Zoom platformu, gdje mogu postavljati pitanja i doznati neke pojedinosti iz varaždinske povijesti.

Poveznica za prijavu na Zoom platformu:

https://zoom.us/j/3494499101?pwd=SHFJNDAvMzlpTFZaZ0RkbXpnOHFLUT09

Meeting ID: 349 449 9101
Passcode: GMVarazdin

 

Od pogleda skriveno / od 18.00 sati

Na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a premijerno se predstavlja virtualna izložba donjeg rublja, čiju koncepciju upotpunjuje i modni pribor te djela likovne umjetnosti i fotografije. Posjetitelji imaju prilike zaviriti u rekonstruirane budoare i intimni svijet njihovih korisnika. Autori: Ljerka Šimunić i Vedran Hunjek.  

 

Erik/a – vunasti nosorog 360˚ / od 18 sati

Eksponat kostura vunastog nosoroga i ostalih izloženih fosilnih ostataka velikog jelena, stepskog bizona i vunastog mamuta može se razgledati na Facebook stranicama GMV-a  putem 360° panoramske fotografije.

 

Čudesni svijet kukaca

Noćne leptire, pčele, mrave, ose… posjetitelji imaju prilike istraživati u noćnoj virtualnoj šetnji kroz stalni postav Svijet kukaca na mrežnoj stranici GMV-a. Čudesni svijet ove najbrojnije životinjske vrste otkriva se kroz multimedijski prikaz postava, uz glazbu s ambijentalnim zvukovima staništa kukaca.

 

Stari majstori / od 18 sati

Najstarija djela iz Stalnog postava starih majstora Galerije umjetnina, uključujući i Žitnu Madonu iz 15. st., mogu se razgledati na mrežnim stranicama GMV-a, gdje su dostupne i igre slagalice s primjerima umjetnina iz postava. 

ONLINE IGRE:

 

 

Digitalna Noć muzeja u Gradskom muzeju Varaždin povratak