Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DOBAR TEK! Kultura hrane u varaždinskom kraju

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 07.12.2022. / 05.11.2023.
otvorenje: u 19 sati

        Gradski muzej Varaždin ovu godinu zaključuje izložbom Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju, koja se otvara uz Dan grada Varaždina. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

        Na izložbi je predstavljeno oko 700 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. Kako  je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu.

        Drugi dio izložbe s temom o ulozi hrane s konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvara se u Starom gradu u siječnju 2023. godine. Tijekom trajanja izložbe bit će objavljen i prateći katalog.

 

Više o izložbi

Kroz priču o hrani i odnosu prema njoj možda najlakše možemo razumjeti svjetonazor ljudi u nekom povijesnom razdoblju ili geografskom području. Hrana i prehrambene navike prožeti su kulturološkim značenjem i važan su dio identiteta zajednice, te su kao takvi oduvijek sredstvo identifikacije s jednom kulturnom grupom ili diferencijacije od drugih. Kultura prehrane može se definirati kao kompleksni sustav navika, praksi, stavova, rituala, vjerovanja te običaja i tradicija vezanih uz hranu.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru podijeljena je u tematske cjeline: Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti, kroz koje posjetitelji imaju priliku upoznati Varaždince u vremeplovu njihovih prehrambenih navika i običaja – od prapovijesti sve do sutrašnjice.

Također, izložbom se pokušalo dati i odgovore na pitanja kao što su, primjerice: Jesu li Varaždinci naranču prije vidjeli na slikama starih nizozemskih majstora ili na varaždinskom placu? Znate li da je dabrovo meso nekad bila posna hrana koja se pripremala najčešće petkom i u korizmeno vrijeme? Kakve li neobične recepte čuva njemačka kuharica na gotici pisana rukom jednog gospodina koji je kuhao svoja jela u Varaždinu početkom 19. stoljeća? Kakvog su se bontona pridržavali oni koji su imali čast biti pozvani na večeru u jednu od varaždinskih palača u 17. stoljeću? Hoće li se jednog dana kukci, koje danas možemo vidjeti u stalnom postavu GMV-a Svijet kukaca, preseliti i na dnevnu ponudu restorana preko puta Muzeja?

Izložba Dobar tek! koncipirana je tako da nastoji zaokupiti (gotovo) sva osjetila, pa će posjetitelji imati prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice prisutne u svakodnevici obiteljskog doma, kao i zvukove karakteristične za kuhinju, tržnicu, pčelinjak, lov, večeru, pa čak i futuristički laboratorij za pripremu hrane.

Izložbeni postav bit će upotpunjen i rekonstruiranim prikazima crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te raskošne gozbe, što doprinosi ilustrativnosti i zornosti teme, kao i sadržajnijem ugođaju za posjetitelje.

Izložba je postavljena za razgled do 5. studenoga 2023. godine, a tijekom njezina trajanja održavat će se i dodatni programi (predavanja, prezentacije i dr.) u sklopu Srijede u Muzeju te organizirati edukacijski sadržaji za učenike kroz program MIŠ – Muzej i škola.

 

 

Autori izložbe: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić, Spomenka Težak.

Koordinacija izložbe: Petra Marincel.

Oblikovanje postava izložbe: Lucija Berdin Kokol i Andrija Večenaj.

Oblikovanje vizuala: Vjeran Kostović.

Obrada i priprema fotografija: Andrej Švoger.

Suradnica: Anita Peričić.

Edukacijsko-pedagoški program: Jelena Petković.

Konzervatorsko-restauratorski radovi i priprema izložaka: Petar Nevžala, Neven Sudec, Daša Suhić Hižak,

Marija Rajić, Nina Mertik (Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož), Timotej Tomšić, Jelena Rančić, Nevenka Juriša, Romana Kereži.

Tehnički postav izložbe: Zlatko Bosak, Josip Cepanec, Ivica Pakrac, Marko Stančin, Dragica Škarica, Štefanija Slunjski.

Posuditelji izložaka: Agronomski fakultet u Zagrebu, Ekos holding – Prehrana d.o.o., Alka Horvat, Hrvatski prirodoslovni muzej, Institut za arheologiju, Vladimir Kelemenić, Muzej prehrane „Podravka“, Ljubo Opačić, Uršulinski samostan u Varaždinu, Vindija d. d., Letizia Zadravec – Gift shop Letizia.

Sponzori: Gospodarska škola u Varaždinu, Gradska tržnica d.o.o., Hartmann papirna ambalaža d.o.o., Insektarij – tvornica buba,  Ireks aroma d.o.o., Magic Net, Muraplast d.o.o., OPG Cafuk,  OPG Pocedulić, OPG Tucman, Parkovi d.o.o., "Sandukar" drvna galanterija i pilana, Vinarija Košćak, Vindija d.d.

 

 

ULAZNICE

- odrasli ………………………………………………. 3,00 EUR / 22,60 HRK 

- učenici, studenti, umirovljenici ………… 2,50 EUR / 18,84 HRK 

Djeca predškolske dobi (pojedinačno i u grupi) ne plaćaju ulaznicu. 

 

 

Napomena:

Ulaznica vrijedi samo za razgled izložbe Dobar tek!; ulaznice za razgled ostalih izložbenih postava GMV-a naplaćuju se prema važećem cjeniku Gradskog muzeja Varaždin.

 

DOBAR TEK!  Kultura hrane u varaždinskom kraju povratak