Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DOBAR TEK! / KULTURA HRANE U VARAŽDINSKOM KRAJU / Predstavljanje kataloga izložbe i kuharice

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 18.10.2023. / 18.10.2023.

        Izložba Dobar tek!, otvorena u prosincu prošle godine u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, dosad je bila iznimno dobro posjećena, a velik interes pobudili su i popratni sadržaji (predavanja, edukacijske radionice) organizirani za različite skupine posjetitelja. Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije, a u njegovoj pripremi i provedbi sudjelovali su svi (stručni) djelatnici GMV-a.

        Uz izložbu je, kao jedna od projektnih aktivnosti, tiskan prateći katalog s opisima i fotografijama više od 700 izložaka, s pokojim receptom i brojnim zanimljivostima vezanima uz kulturu hrane varaždinskoga kraja, koji će biti predstavljen u sklopu Srijede u Muzeju.

        Tom prigodom predstavlja se i knjiga Ein Koch Buch von Alterhand Speisen / Kuharica raznovrsnih jela, objavljena također u okviru ovoga izložbenog projekta. Riječ je o transliteriranoj i na hrvatski jezik prevedenoj rukopisnoj kuharici Antona Grima napisanoj na njemačkom jeziku goticom. Izvornik se čuva u GMV-u, a sadrži 209 recepata zabilježenih u Varaždinu 1802. godine.

        U predstavljanju ovih dvaju izdanja sudjeluju: ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini, viša kustosica dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel (glavna urednica kataloga izložbe Dobar tek!), muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak (osvrt na Antona Grima), Andreja Talan Gombar (transliteracija kuharice) i dr. sc. Sanja Županić (prijevod kuharice s njemačkog jezika).

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovo je 300. Srijeda u Muzeju, raspored tjednih događanja, koja se u Gradskom muzeju Varaždin kontinuirano (uz povremene prekide tijekom koronakrize) održavaju od 2014. godine.

 

Impressum kataloga:

Nakladnik: Gradski muzej Varaždin. Za nakladnika: Miran Bojanić Morandini. Glavna urednica: Petra Marincel. Urednica: Anita Peričić. Autori tekstova i kataloških jedinica: Elizabeta Igrec, dr. sc. Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Spomenka Težak. Fotografije: Andrej Švoger. Oblikovanje: Vjeran Kostović, Contrast Design Studio.

DOBAR TEK! / KULTURA HRANE U VARAŽDINSKOM KRAJU / Predstavljanje kataloga izložbe i kuharice povratak