Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DOMAGOJ ROGINA: Vrtlog

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija umjetnina, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 11.10.2023. / 24.12.2023.
otvorenje: u 19 sati

         U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba pod nazivom Vrtlog akademskog slikara Domagoja Rogine. Domagoj Rogina jedan je od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika mlađe generacije, koji se prvi put u svom rodnom gradu predstavlja velikom samostalnom izložbom, postavljenom u reprezentativnom prostoru na katu palače Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a. Izložba objedinjava pet tematskih ciklusa pod nazivima Monoliti, Autoportreti, Mrtve prirode ili Ciklus iz sjene, Morski psi i Krajolici, nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine. Autorica stručne koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

        Od stjecanja diplome na ALU u Zagrebu 2017. godine do danas Rogina stvara svoj vlastiti likovni izraz prožet tradicijskim slikarskim vrijednostima, izvorne i iskonske imaginacije i fascinacije te snažnoga interpretativnog naboja. U posljednjih deset godina nametnuo se kao slikar koji kroz zagasite namaze boja raslojava teksturu slikarske površine i stvara atmosferične prizvuke bezvremenskih prizora.

        Domagoj Rogina (1989., Varaždin) diplomirao je 2017. slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih i sedam samostalnih izložbi. Boravio je na rezidenciji u Belgiji 2015. i likovnoj koloniji Počitelj u BiH 2019. godine. Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u Zagrebu. Kvaliteta njegova likovnog stvaralaštva potvrđena je i prestižnom Nagradom za mladog umjetnika, koju mu je ove godine dodijelilo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

DOMAGOJ ROGINA: Vrtlog povratak