Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Donacija dr. sc. Bože Vjeke Jaraka

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Emanuela Vidovića, Split
datum početka/završetka: 17.06.2015. / 12.08.2015.
otvorenje: 12,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Muzej grada Splita

       Izložba je rezultat razmjene programa između varaždinskoga muzeja i Muzeja grada Splita, koji će se iduće godine svojim projektom predstaviti u Varaždinu. 

     Donacija dr. sc. Bože Vjeke Jaraka obuhvaća 211 djela, među kojima su slike, skulpture, crteži i grafike, i to uglavnom najeminentnijih hrvatskih umjetnika, a u fundus Gradskog muzeja Varaždin dr. sc. Jarak poklonio ih je u nekoliko navrata (1997., 2004., 2010. i 2012. godine). Za izložbu u Splitu odabrano je 58 radova, slika i skulptura, različitih tematskih prikaza i to: portreta umjetnika, ujedno najzastupljenijih, zatim pejzaža, mrtvih priroda i djela religiozne tematike. Autorica stručne koncepcije je muzejska savjetnica u GMV-u Mirjana Dučakijević

 

VJEKO BOŽO JARAK

Rođen je 15. studenog 1931. godine u Dubravama kod Stoca (Hercegovina), kao treći od četvero braće. Roditelji Filip i Zorka su mu na krštenju dali ime Božo, a on je kasnije, pri stupanju u franjevački red uzeo ime Vjeko. Pučku školu završio je na Plehanu kod Dervente, gimnaziju u Visokom (Bosna), teologiju studirao u Sarajevu 1955./56., Zagrebu i Ljubljani, gdje je i doktorirao. Novicijat je završio u Kraljevoj Sutjesci 1949./50. Djelovao je kao profesor teologije na teološkim školama u Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku. Poznat je po brojnim donacijama umjetnina. Objavio je niz teoloških studija i knjiga, uglavnom iz područja ranog kršćanstva. Poznat je po svojoj velikoj ljubavi prema umjetnosti. Dugogodišnji je prijatelj mnogih umjetnika, posrednik između svećenika graditelja i obnovitelja crkava i umjetnika te pasionirani kolekcionar umjetničkih djela koje je svesrdno darovao, i to Mostarskoj biskupiji, franjevačkim samostanima u Sarajevu, Plehanu i Mostaru te gradovima Bugojnu, Mostaru, Stocu, Čapljini i Varaždinu.

 

Donacija dr. sc. Bože Vjeke Jaraka povratak