Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DONACIJE – STVARANJE I TRAJANJE JEDNOGA MUZEJA dr. sc. Božo Vjeko Jarak, donator GMV-a

OSTALO

datum početka/završetka: 18.11.2015. / 18.11.2015.

       U povodu obilježavanja 90. godišnjice osnutka Gradskog muzeja Varaždin, uz nedavno otvorenu izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca kao glavnim slavljeničkim programom, organizira se i još jedna prigodna Srijeda u Muzeju, posvećena donatorima i njihovim donacijama. Varaždinski muzej već je u više navrata predstavljao svoje donatore, a ovaj put u središtu je dr. sc. Božo Vjeko Jarak i njegova donacija s više od 200 umjetnina, slika, skulptura, crteža i grafika, među kojima su najvrsniji hrvatski likovni umjetnici XX. stoljeća.

        Mnoga od tih djela bila su zastupljena u reprezentativnoj izložbi Velikani hrvatske umjetnosti XX. stoljeća, s kojom je Gradski muzej Varaždin gostovao u trima europskim metropolama: Beču (ožujak 2014.), Budimpešti (travanj 2015.) i Bratislavi (svibanj 2015.), a dio donirane zbirke, od oko 60 umjetnina, bio je u lipnju ove godine izložen i u Galeriji Emanuela Vidovića, u Muzeju grada Splita.

        Dr. sc. Jarak (r. 1931., Dubrave kod Stoca), svećenik po vokaciji, djelovao je kao profesor teologije na teološkim školama u Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku. Objavio je niz teoloških studija i knjiga, uglavnom iz područja ranoga kršćanstva, a uz to je i veliki ljubitelj umjetnosti, kolekcionar i donator, koji je brojna umjetnička djela darovao Mostarskoj biskupiji, franjevačkim samostanima u Sarajevu, Plehanu i Mostaru te gradovima Bugojnu, Mostaru, Stocu, Čapljini i Varaždinu. U prigodnom razgovoru, koji vodi muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, dr. sc. Jarak govorit će o svojim dugogodišnjim prijateljstvima s hrvatskim umjetnicima, razmišljanjima o kršćansko-umjetničkom ozračju, pojavi neukusa i kiča u bogoslužnim prostorima te o trajnim životnim i umjetničkim vrijednostima. 

        Ovaj prigodni susret s donatorom ujedno je poveznica sa stvaranjem Gradskog muzeja Varaždin budući da je i 1925. godine, kada je Muzej otvoren za javnost, rad te ustanove započet upravo zahvaljujući iskazanoj velikodušnosti mnogih varaždinskih obitelji i predmetima darovanima iz njihovih domova, čime je stvoren i prvotni fundus. Takav entuzijazam pojedinaca pratio je djelovanje varaždinskoga muzeja tijekom svih proteklih devet desetljeća, a nije se izgubio ni do danas, jer se muzejske zbirke i nadalje upotpunjuju, ponajprije, poklonima i donacijama, kakva je i zbirka umjetnina dr. sc. Bože Vjeke Jaraka.

        Program se održava od 19 sati, a ulaz je besplatan. 

DONACIJE – STVARANJE I TRAJANJE JEDNOGA MUZEJA  dr. sc. Božo Vjeko Jarak, donator GMV-a povratak