Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DUDOV SVILAC I VARAŽDINSKA MURVA / VARASDINUM MORUS

OSTALO

datum početka/završetka: 04.05.2016. / 04.05.2016.

        U sklopu ove Srijede u Muzeju na rasporedu je tematsko predavanje pod nazivom Dudov svilac i varaždinska murva. Riječ je o povijesnom pregledu nekadašnje predionice svile te svilogojstvu i svilarstvu na varaždinskom području, čiju tradiciju kao kulturnu nematerijalnu i prirodnu baštinu nastoji očuvati varaždinska udruga „Dudov svilac“.

        Povijest varaždinske predionice svile započinje ediktom carice Marije Terezije 1766. godine, kojim se nalaže da se svi građani naseljenici i podanici varoški bave svilarstvom. Predionica svile s radom je započela 1784. godine, u maloj varaždinskoj Svilarskoj ulici na kraju grada, uz čiju se zgradu nalazio i rasadnik sa šest tisuća mladica bijele murve. Lišće bijele murve jedina je hrana dudovu svilcu, leptiru prelcu, s rasponom krila od tek 5 centimetara. Svilogojstvo i svilarstvo djelatnosti su čiji je konačni proizvod svila i bili su sastavni dio života ljudi u 18. i 19. stoljeću. Predionica je radila desetak godina, ali je 1798. godine, zapavši u financijske poteškoće, prešla iz varoške u nadležnost Županije. Interes za svilogojstvo počeo je opadati jer je pala i cijena svilene kukuljice, tako da je 1855. godine predionicu preuzela Svilarska direkcija u Osijeku, no pet godina nakon toga prestala je proizvodnja u prvoj varaždinskoj predionici svile.

        Predavanje, koje je pripremila Janja Blažona iz varaždinske udruge „Dudov svilac“, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

 

DUDOV SVILAC I VARAŽDINSKA MURVA / VARASDINUM MORUS povratak