Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

FOTO TONKA: Vizualna kronika međuratnog razdoblja

OSTALO

datum početka/završetka: 30.09.2015. / 30.09.2015.
Organizator: Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije; Gradski muzej Varaždin

       Nakon održane izložbe Foto Tonka, projekta u organizaciji Galerije Klovićevih dvora i Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, u sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 30. rujna, još ćemo se jednom, kroz prigodno predavanje, podsjetiti na neke aspekte djelovanja jedne od najvažnijih hrvatskih fotografkinja Antonije Kulčar Prut (Varaždin, 1887. – Rogaška Slatina, 1971.).

      Atelijer Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, bio je među vodećima u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i popularno okupljalište građanstva i intelektualnih krugova, a ona jedna od glavnih kroničarki društvenog, kulturnog i kazališnog života.

      Dio njezina iznimnoga opusa, kojim je pridonijela kreiranju imagea jedne epohe, predstavit će se u kontekstu hrvatske i europske međuratne fotografije, o čemu će govoriti dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, viša asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i autorica retrospektivne izložbe Foto Tonka – Tajne atelijera društvene kroničarke.

       Predavanje se održava od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator programa je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.
 

FOTO TONKA: Vizualna kronika međuratnog razdoblja povratak