Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

GAŠPAR BOLKOVIĆ PIK - Slike i crteži 1951.-2004.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, Varaždin, Trg M. Stančića 3.
datum početka/završetka: 24.06.2004. / 25.07.2005.
otvorenje: Otvorenje: četvrtak, 24.6.2004. u 19 sati.
radno vrijeme: Utorak-petak 10-15 sati; subota i nedjelja 10-13 sati; ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
cijena ulaznice: 12 / 8 kn
autor stručne koncepcije: Mirjana Dučakijević
autor likovnog postava: Mirjana Dučakijević
organizator: Gradski muzej Varaždin, Varaždin; Suorganizatori: Grad Varaždin, Hrvatsko-njemačko društvo; glavni sponzor "Varaždinske vijesti" d.d.

Gradski muzej Varaždin, u prostoru Galerije starih i novih majstora (Trg M. Stančića), priređuje retrospektivnu izložbu akad. slikara Gašpara Bolkovića Pika, koja se otvara u četvrtak, 24. lipnja 2004. u 19 sati. Umjetnik izlaže slike i crteže nastale u razdoblju od 1951. do 2004. godine.

Gašpar Bolković Pik rođen je 1929. g. u Rabu. Školovao se u Šibeniku i Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao šesnaestogodišnjaka tadašnja komunistička vlast osudila ga je, zbog političkih neslaganja, na zatvorsku kaznu uslijed čega mu se i trajno narušilo zdravlje. Po izlasku iz zatvora, 1947. g. upisao je studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1951. g. u klasi prof. Ive Režeka. Slikarstvo i grafiku potom je usavršavao kod prof. Marijana Detonija. Kao profesor crtanja i povijesti umjetnosti radio je na učiteljskim školama u Petrinji i Čakovcu. Šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada je živio u Varaždinu, intenzivno se bavio pedagoškim radom, organizirao je brojne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva i objavio niz napisa o likovnim temama u "Varaždinskim vijestima". Od 1967. g. živi u njemačkome gradu Ravensburgu, gdje je također stekao slikarsku afirmaciju. Tijekom Domovinskoga rata aktivno je sudjelovao u prikupljanju pomoći za Hrvatsku u okviru Hrvatske zajednice "Dom" u Ravensburgu i humanitarne akcije "Kroatien - hilfe". Godine 1992. u Ravensburgu je priredio izložbu "Ecce homo" kao potresno svjedočanstvo ratnih stradanja u Hrvatskoj. Pokretač je utemeljenja Hrvatsko-njemačkog društva u cilju razvijanja kulturne suradnje dvaju naroda. Za postignuća na području umjetnosti i promicanje hrvatske kulture u inozemstvu odlikovan je 1996. godine redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Bolković je svoju prvu samostalnu izložbu priredio 1956. g., nakon čega je izlagao na brojnim revijalnim, selektiranim, antologijskim i reprezentativnim izložbama u mnogim europskim zemljama i domovini.

Retospektiva u varaždinskome muzeju obuhvaća slike u tehnici ulja na platnu, akrilika i pastela i predstavlja pedesetak godina njegova umjetničkog stvaranja. U izbor je uvršten i ciklus crteža pod naslovom "Vježbe za lijevu ruku", koje je Bolković izradio 1993. g. tijekom oporavka od moždanog udara. Djela su uglavnom iz privatnih zbirki njemačkih i varaždinskih obitelji, a manji dio posuđen je od Muzeja Međimurja u Čakovcu i Gradskog muzeja Sisak.

Radove je za izložbu odabrala viša kustosica u varaždinskome muzeju Mirjana Dučakijević. Autor teksta u popratnome katalogu, o Bolkovićevu umjetničkome stvaralaštvu, je književnik i likovni kritičar mr. Ernest Fišer, koji je, uz ravnateljicu Muzeja Ljerku Šimunić, priredio i podatke o životopisu umjetnika.

povratak