Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Gimnazijskih 380 godina

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 12.10.2016. / 18.12.2016.
otvorenje: 19 sati
organizator: Prva gimnazija Varaždin, Gradski muzej Varaždin

        U povodu obilježavanja 380. godišnjice djelovanja Prva gimnazija Varaždin, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, priređuje prigodnu izložbu koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju. Izložba obuhvaća više od 300 predmeta (dokumenata, fotografija, nastavnih pomagala i dr.), koji prikazuju povijesni razvoj te srednjoškolske ustanove, kao i svestrano djelovanje njezinih nastavnika te najvažnije uspjehe njezinih učenika. Iz redova brojnih đačkih generacija koje su je pohađale poniknule su i mnoge značajne osobe iz znanstvene, kulturne i društvene povijesti Hrvatske, što potvrđuje njezinu izuzetnu obrazovnu tradiciju kroz minula stoljeća.

        Da bi se tema prikazala sveobuhvatnije, i ovaj put su na suradnju pozvani Varaždinci, koji su za tu prigodu posudili svoje fotografije gimnazijskih učenika i profesora, proslave maturalnih obljetnica, kao i osobne dokumente kao što su gimnazijske svjedodžbe i svjedodžbe zrelosti te drugi predmeti vezani uz školovanje u Prvoj varaždinskoj gimnaziji.

        Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, koja je uz kustosicu Elizabetu Igrec i gimnazijsku profesoricu Višnju Burek uredila i likovni postav, dok je u pripremi kataloških jedinica i tekstova u popratnome katalogu sudjelovalo više suradnika iz Gradskog muzeja Varaždin i Prve gimnazije Varaždin. 

Gimnazijskih 380 godina povratak