Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih majstora, Trg M. Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 21.09.2007. / 21.10.2007.
otvorenje: 18,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Zbirka muzičkih instrumenata Muzeja za umjetnost i obrt obuhvaća glazbala vrijedna kako u muzikološkom tako i u kulturološkome smislu, od kojih neka pripadaju u raritetne primjerke. Zbirku je oformio Vladimir Tkalčić, ravnatelj MUO-a u razdoblju od 1933. do 1952. godine, i to uglavnom otkupima i donacijama, nakon čega se ona i nadalje sustavno popunjavala novim akvizicijama. Od 1933. godine, kao sastavni dio toga fundusa, u MUO-u se na trajnoj pohrani nalazi i zbirka instrumenata Hrvatskoga glazbenog zavoda, s također nekoliko vrijednih rariteta.

U svijetu postoje muzeji s tovrsnim uređenim zbirkama a isto tako i specijalizirani muzeji glazbenih instrumenata, no u hrvatskim okvirima zbirka glazbala Muzeja za umjetnost i obrt je jedinstvena. Iznimna je, stoga, i prigoda da se ova građa, u dosad najcjelovitijemu prikazu, predstavi javnosti na izložbi uz ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, tim više što još uvijek nije izložena u stalnom muzejskom postavu. 

U varaždinskome muzeju bit će izloženo sedamdesetak glazbala, među kojima su drveni i limeni puhački instrumenti, glazbala s tipkama, žičani instrumenti i dr. Glazbala su najvećim dijelom nastala u Europi, od kojih mnoga i u poznatim majstorskim radionicama, a uglavnom potječu iz 19. stoljeća. Autorica stručne koncepcije i izložbenog postava, kao i teksta u popratnome katalogu je Nela Tarbuk, voditeljica Zbirke muzičkih instrumenata u Muzeju za umjetnost i obrt.

povratak