Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

GMV virtualno / SPORTSKE MINUTE

IZLOŽBA

mjesto održavanja: www.facebook.com/GMVarazdin/
datum početka/završetka: 09.05.2020. / 27.05.2020.
organizator: Gradski muzej Varaždin

       Izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin nakon nekoliko tjedana ponovno su otvoreni za razgled, ali pod još uvijek ograničenim uvjetima. U proteklom razdoblju komunikacija Muzeja s publikom održavala se u virtualnom prostoru, a s obzirom na dobra iskustva i interes online posjetitelja, takva praksa se nastavlja, pa će se na Facebook stranicama GMV-a i nadalje „priređivati“ izložbe i objavljivati sadržaji vezani uz muzejski fundus.

        Novi ciklus nazvan je GMV virtualno, a prva u nizu je izložba pod nazivom Sportske minute, s 18 predmeta vezanih uz povijest varaždinskog sporta. Izlošci su većinom iz prve polovice 20. stoljeća i predstavljaju varaždinske olimpijce, pojedince, klubove i sportove iz toga razdoblja. Temu je obradio Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

        Predmete koji govore o razvoju varaždinskih sportova godinama su skupljali varaždinski sportski djelatnici i entuzijasti. Godine 1979., inicijativom Saveza za fizičku kulturu Zajednice Varaždin, oko 600 različitih predmeta bilo je izloženo u zgradi nekadašnje gradske gombaone, pod nazivom Stalna zbirka fizičke kulture i sporta.

        Godine 1993. gradu Varaždinu darovao je vrijedne predmete poznati sportski djelatnik Artur Takač. Ti predmeti, kao i predmeti iz gradske gombaone, od 2005. godine nalaze se u pohrani u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin te su registrirani kao kulturno dobro. Od tada se počelo ozbiljnije razmišljati o osnivanju posebnog Muzeja sporta u Varaždinu, pa su na poziv GMV-a pojedine varaždinske obitelji (Ožeg, Vukotić, Matković, Vučetić, Hižak, Stolnik, Morandini-Plovanić, Skuhala i druge) donirale brojne i raznovrsne „sportske“ predmete i dokumente iz svojih obiteljskih ostavština, a očekujemo da će se vrijedne donacije i nastaviti.

        Nadamo se da će u budućnosti GMV organizirati izložbu o povijesti varaždinskog sporta, koja bi s vremenom trebala prerasti u stalni postav, a do tada započinjemo s objavljivanjem 18 predmeta iz zbirki GMV-a, kojima smo samo „zagrebli“ u bogatu povijest varaždinskog sporta.

Svakodnevno objavljujemo po jednu priču na:

https://www.facebook.com/GMVarazdin/

GMV virtualno / SPORTSKE MINUTE povratak