Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IMPRESIJE IZ KINE: Hrvatski keramičari u umjetničkoj rezidenciji FLICAM, Fuping (Kina)

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 17.05.2017. / 17.05.2017.

       Troje hrvatskih umjetnika keramičara, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce, boravilo je više od mjesec dana na umjetničkoj rezidenciji u Kini, o čemu će govoriti na ovoj Srijedi u Muzeju.

        Umjetnici su bili u Međunarodnome muzeju keramike FuLe (FLICAM), u kineskome gradu Fupingu, smještenome u blizini nekadašnje carske prijestolnice Xi'an u pokrajini Shaanxi. FLICAM je utemeljio i sponzorira ga Xu Dufeng, predsjednik tamošnje Industrijske grupacije za keramiku Futo Group. Muzej je dio Shaanxi Fuping Pottery Art Villagea, kompleksa od 21 paviljona, posvećenih zemljama ili regijama, i služi kao platforma za prikaz interakcije između kultura, znanosti i ekologije.

        Hrvatskim keramičarima poziv za umjetničku rezidenciju uslijedio je 2015. godine nakon uspješnog sudjelovanja Danijele Pičuljan, predsjednice Sekcije za keramiku, staklu i porculan pri ULUPUH-u, na Međunarodnoj izložbi suvremene keramike u palači Zabranjenog grada u Pekingu. Rezidencija hrvatskih umjetnika u Fupingu realizirana je uz završnu izložbu radova, koji su ostali u stalnom postavu Muzeja, s idejom da se tamo jednoga dana otvori i Hrvatski paviljon.

        Kako je izgledao jednomjesečni rad i život u dalekoj Kini, s crticama o putovanju, smještaju, izletima u okolicu Fupinga, pripremi i otvorenju izložbe, kao i o susretu s grupom Hrvata koji su se tamo zatekli, posjetitelji Srijede u Muzeju doznat će iz prve ruke od naših hrvatskih umjetnika. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

IMPRESIJE IZ KINE: Hrvatski keramičari u umjetničkoj rezidenciji FLICAM, Fuping (Kina) povratak