Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IRIS BONDORA DVORNIK: Izbor doniranih djela Gradskom muzeju Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 26.04.2023. / 14.05.2023.
otvorenje: u 19 sati

       U sklopu Srijede u Muzeju u 19 sati otvara se izložba s izborom doniranih djela akademske slikarice Iris Bondora Dvornik Gradskom muzeju Varaždin. Umjetnica je 2019. godine za fundus Galerije umjetnina GMV-a darovala 75 svojih radova, koji predstavljaju širok presjek njezina stvaralaštva, od slikarskih početaka do danas.

        U predgovoru kataloga retrospektivne izložbe Iris Bondora Dvornik, održane 2014. godine u Muzeju Mimara, povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić je, među ostalim, istaknula: „Slijedeći trag afirmatora novog duha postmodernističke slike koji je zamašno zaživio 80-tih godina u hrvatskom slikarstvu, Iris od ponuđena obilja slobode slikarskih postupaka bira impulzivni kolorizam, eruptivno plodnu dinamiku slikanja i stvaranje po osi vlastite imaginacije i osjećajnosti kako u sferi figurativnog, tako i apstraktnog izričaja. Unatrag više od triju desetljeća njezina dosadašnjeg stvaralaštva taj se slikaričin trilateralni pristup kreativnom činu prepoznaje kao konstanta.“

        Iris Bondora Dvornik (1952., Zagreb) diplomirala je 1980. na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera. Otad djeluje kao samostalna umjetnica i članica HDLU-a, ZUH-a (do 2002.) i LIKUM-a. Ostvarila je 50 samostalnih i 160 skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim humanitarnim izložbama. Slike joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

        Autorica stručne izložbene koncepcije i likovnog postava je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. 

IRIS BONDORA DVORNIK: Izbor doniranih djela Gradskom muzeju Varaždin povratak