Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IV. bijenale slikarstva / Pregled suvremene hrvatske likovne scene

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 07.03.2018. / 08.04.2018.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

       Prošle godine, u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, održano je četvrto po redu Bijenale hrvatskog slikarstva. Nakon predstavljanja u Zagrebu, ova značajna kulturna manifestacija prvi put gostuje u Varaždinu, i to u Gradskom muzeju Varaždin, u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora u sklopu Srijede u Muzeju.

        Kroz radove trideset i osmero umjetnika, u Varaždinu se u suženom odabiru predstavljaju dosezi aktualne kvalitete hrvatskog slikarstva, koja se očituje u bogatstvu različitosti struja, stilova i poetika. Širok spektar djelovanja suvremene hrvatske slikarske scene obuhvaća produkciju dvogodišnjeg razdoblja najeminentnijih suvremenih hrvatskih autora. Na izložbi sudjeluju sve generacije slikara, od članova HAZU-a do najmlađe generacije. Bijenale ukazuje na važnost slikarstva kao medija likovnog izražavanja, koje je uvijek zadobivalo pozornost posjetitelja, pa se ovakvom prezentacijom žele ojačati veze između suvremenog slikarstva i njezina promatrača.

        Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine. Za sudjelovanje se raspisuje javni natječaj, a radove odabire stručni ocjenjivački sud. Za izlaganje na IV. bijenalu to su bili: Tomislav Buntak, Željko Marciuš, Melinda Šefčić, Robert Šimrak i Josip Zanki.

IV. bijenale slikarstva / Pregled suvremene hrvatske likovne scene povratak