Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVAN GENERALIĆ: Prije slike – crtež. Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 18.03.2015. / 26.04.2015.
otvorenje: 19,00 sati
autor likovnog postava: Mirjana Dučakijević

     Prije slike – crtež naslov je izložbe djela Ivana Generalića iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara u Galeriji starih i novih majstora. Izložba obuhvaća oko dvjesto Generalićevih crteža, uglavnom predložaka za njegova slikarska djela, od kojih su se mnoga našla u uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama, a varaždinski muzej priređuje je povodom stote godišnjice umjetnikova rođenja, koja se navršila 21. prosinca 2014. godine.

 

        Ivan Generalić (Hlebine, 21. 12. 1914. – Koprivnica, 27. 11. 1992.) začetnik je suvremene hrvatske naivne umjetnosti i središnji stvaralački lik druge generacije Hlebinske škole. Premda je zapravo cijeli svoj život proveo u rodnom okruženju, baveći se svakodnevnim poljoprivrednim poslovima, usporedo se razvijao i kao likovni umjetnik, ostavivši iza sebe vrijedan opus koji mu je priskrbio i jedno od vodećih mjesta u hrvatskoj naivnoj umjetnosti. Samostalno je, među ostalim, izlagao u Parizu, New Yorku i Bruxellesu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, na uglednim smotrama svjetske naive.

 

        Crteži Ivana Generalića nalaze se u nekoliko svjetskih i domaćih zbirki, no daleko najopsežnija među njima je u zbirci umjetnina varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog. Poznati varaždinski gospodarstvenik i istaknuti privatni poduzetnik Vladimir Malogorski kolekcionarstvom se bavi već pedesetak godina, tijekom kojih je prikupio više od 1500 djela hrvatskih akademskih umjetnika te umjetnika hrvatske naive, među kojima su zbirke djela Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i Slavka Stolnika, ali i pojedinačni radovi hrvatskih slikara međuratnog razdoblja i moderne: Crnčića, Račkoga, Hermana, Babića, Šimunovića, Režeka, Tartaglie i drugih. Osim likovnih djela, kolekcionar Malogorski prikupio je i opsežnu dokumentaciju o pojedinim umjetnicima, od kojih je s nekima i prijateljevao, pa je njegova zbirka tim važnija jer omogućuje cjelovitiji uvid u njihovo stvaralaštvo.

 

        U Zbirci Malogorski, po broju i raritetnosti, izdvajaju se radovi Ivana Generalića, s 421 crtežom, od kojih je njih dvadesetak, kako je istaknuo likovni kritičar Marijan Špoljar, nastalo kao predlošci za antologijska ulja. Vrijednost Zbirke Malogorski, napose dijela koji se odnosi na Generalićeve crteže, isticali su mnogi stručnjaci, a među njima i akademik Tonko Maroević, koji će i otvoriti izložbu u varaždinskome muzeju. U predgovoru kataloga, među ostalim, je naveo: „Treba zahvaliti Zbirci Malogorski što je skupila impresivnu cjelinu i čuva dragocjenu ostavštinu po kojoj možemo najbolje upoznati kako je Ivan Generalić radio, odnosno spoznati u kojoj su mjeri njegova slikarska ostvarenja izravno vezana življenjem i djelovanjem na drugim područjima, to jest s njegovim zanimanjima i doživljavanjem svojega sela, susjeda i namjernika, domaćih životinja i divljih zvijeri, poljskih i kućnih radova, sezonskih običaja i povremenih slavlja... Antejski dodir sa zemljom i prirodom on nikad nije prekinuo, njegovi poslovi i dani gotovo organski su se pretopili u tokove naslikanih prizora i u znakove jakoga simboličkog naboja“.

        Autorica likovnog postava izložbe je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

 

IVAN GENERALIĆ: Prije slike – crtež. Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog povratak