Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVAN RABUZIN Iz kolekcije Vladimira Malogorskog

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 24.03.2011. / 24.04.2011.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

          Jedan od najvažnijih ovogodišnjih projekata Gradskog muzeja Varaždin izložba je Ivana Rabuzina (Ključ, 27.3.1921. – Varaždin, 18.12.2008.), koja se u prostoru Galerije starih i novih majstora priređuje u povodu njegove 90. godišnjice rođenja. Osim što je ovo prigoda da se javnost podsjeti na velikoga umjetnika hrvatske naive, čiji je opus poznat i priznat i daleko izvan naših granica, izložba ima i još jednu posebnu dimenziju s obzirom na to da je koncipirana isključivo Rabuzinovim djelima iz zbirke uglednoga varaždinskoga sakupljača umjetnina Vladimira Malogorskog.
          U njegovoj umjetničkoj kolekciji, s oko 1000 originalnih djela u raznim tehnikama te 600-tinjak serigrafija, nalaze se, uz Rabuzinove, i radovi najznačajnijih majstora naive (što je i ponajprije bilo u fokusu njegova interesa): Ivana Generalića, Ivana Lackovića Croate, Slavka Stolnika i drugih, ali isto tako i ostalih velikih hrvatskih umjetnika poput Crnčića, Babića, Tartaglie, Hegedušića, Režeka, Murtića i Price. Mnoga od tih djela su antologijska, a važno je spomenuti i kako, osim umjetnina, zbirka obuhvaća i bogat dokumentarni materijal koji je V. Malogorski također marljivo prikupljao budući da je s mnogima od tih umjetnika, osobito majstorima naivcima, i prijateljevao. O kolekcionarskom afinitetu V. Malogorskog i važnosti njegove zbirke u katalogu izložbe piše likovni kritičar Marijan Špoljar ističući, među ostalim, kako je još prije nekoliko godina V. Malogorski svoju zbirku poklonio gradu Varaždinu, u kojemu će uskoro, po svemu sudeći, ponajbolja djela biti smještena u prikladan stalni izložbeni prostor te time i trajno dostupna javnosti, što će biti velik prinos za varaždinsku ali i hrvatsku kulturnu ponudu.
          Iz toga kolekcionarskog likovnog korpusa, za prigodnu izložbu u varaždinskome muzeju, izdvojeno je 75 djela Ivana Rabuzina, među kojima su uglavnom slike u tehnici ulja na platnu i akvarela, zatim grafike, akvarelirane serigrafije te originalno oslikani predlošci za porculan i originalno oslikani namještaj. Osvrt o Rabuzinovu likovnom stvaralaštvu u katalogu donosi kustosica Elizabeta Igrec.
        Realizaciju projekta financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture

IVAN RABUZIN – BIOGRAFIJA
Ivan Rabuzin rođen je 27. ožujka 1921. u selu Ključ kod Novog Marofa. Osnovnu školu završio je u Remetincu. Stolarski zanat pohađao je od 1937. do 1940. u Zagrebu i Zemunu. Majstorski odjel na zagrebačkoj Obrtnoj školi završio je 1947. godine. Istovremeno je pohađao i večernji tečaj crtanja u likovnom kružoku gimnazije u Križanićevoj ulici. Po završetku školovanja vratio se u rodni Ključ i od 1950. do 1963. radio je u stolarskom poduzeću Bor u Novom Marofu. Slikanjem se počeo baviti 1946., a deset godina kasnije prvi put samostalno izlaže. Nakon samostalne izložbe u pariškoj Galerie Mona Lisa 1963. godine počinje Rabuzinov prodor na međunarodnu umjetničku scenu. Od tada postaje profesionalnim slikarom. Sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Od 1976. surađuje s dizajnerskim studijom njemačke tvornice Rosenthal. Prema njegovim nacrtima izveden je svečani zastor u kazalištu Takarazuka u Tokiju. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Preminuo je u varaždinskoj bolnici 18. prosinca 2008. godine u 87. godini života.

povratak