Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVAN ŠEREMET: Izbor

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 27.10.2022. / 20.11.2022.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju u Izložbenom salonu palače Sermage otvara se samostalna izložba hrvatskoga konceptualnog umjetnika Ivana Šeremeta pod nazivom Izbor.

        Kako je istaknuo Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti i autor koncepta izložbenog ciklusa GMV-a Something else Gallery u kojem se priređuje i ova izložba, naziv Izbor s jedne strane referira se na činjenicu da izložba predstavlja izbor iz Šeremetovoga bogatog opusa u području performansa i medijske umjetnosti, a s druge strane referira se na njegov životni izbor upravo takvoga umjetničkog djelovanja unutar likovno konzervativnog okruženja njegova rodnoga grada Slavonskog Broda, svjestan odabir života na kreativnoj i egzistencijalnoj margini, s koje se njegovu pronicljivu duhu pruža širok pogled na socijalne devijacije. Izložba predstavlja fotografsku i videodokumentaciju Šeremetovih performansa, kojima se uporno referira na problematični politički i upravni sustav te svjetonazor kako na lokalnom, tako i na nacionalnom planu. U svom radu često na inventivan način reinterpretira radove ili segmente radova svojih umjetničkih idola kao što je, na primjer, Tomislav Gotovac. Šeremetova stvaralačka strategija mogla bi se svesti na moto „minimum geste, maksimum poruke“, a ugođajni aspekti rada usko su povezani s dominantnim lokalnim osjećajem letargije i melankolije.

        Ivan Šeremet (r. 1952., Erdevik) u Slavonskom Brodu živi i radi od 1960. godine. U brodskoj Galeriji umjetnina bio je voditelj Art radionice Barutana, a od 1999. do 2008. radio je na relaciji dvadeset i pet projekata. Imao je desetak samostalnih izložbi te izlagao na dvadesetak skupnih.

 

IVAN ŠEREMET: Izbor povratak