Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVO PRANČIČ: Izložba

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 17.05.2023. / 11.06.2023.
otvorenje: u 19 sati

          Druga od triju ovogodišnjih izložbi realiziranih u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba slovenskog akademskog slikara Ive Prančiča, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.

        „Kraj klasične umjetnosti ne možemo ni dočekati ni naslikati“, rekao je Ivo Prančič, jedan od vodećih slikara generacije koja se formirala 80-ih godina prošlog stoljeća i stvarala u kontekstu neomodernističkoga apstraktnog slikarstva. U svom impresivnom i koherentnom umjetničkom opusu autor predano, temeljito i inovativno istražuje sliku, posebno njezine nemimetičke osobine i u prvi plan stavlja slikarsku materijalnost i proces. Slikarstvo za njega nije nikad završena priča, nego neograničeno otkrivanje, analiziranje i istraživanje.

        Ivo Prančič (1955., Ljubljana) diplomirao je na odjelu za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi profesora Gustava Gnamuša, kod kojeg je 1984. završio i specijalku. Izlagao je na 50-ak samostalnih i 70-ak skupnih izložaba. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Nagrada Ivane Kobilca za životno djelo (koju dodjeljuje DSLU, Društvo slovenskih likovnih umetnikov), Prešernov sklad, Nagrada za slikarstvo DSLU-a, Majski salon u Ljubljani, kao i slovenskih i inozemnih stipendija, između ostalih stipendije Vlade Francuske Republike za studijski boravak u Parizu i stipendije Pollock-Krasner Foundation za studijski boravak u New Yorku.

        Otvorenje izložbe započinje u 19 sati u palači Sermage GMV-a i nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel.

 

 

IVO PRANČIČ: Izložba povratak