Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IZ SREDNJEGA U NOVI VIJEK - Varaždinski Stari grad i projekt BASTION

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7, Varaždin
datum početka/završetka: 26.02.2008. / 27.04.2008.
otvorenje: 19.00 sati
cijena ulaznice: Bespalatan ulaz
organizator: Gradski muzej Varaždin

Izložba „Iz srednjega u novi vijek“ je dio projekta BASTION – Gradovi uz Dravu otvaraju svoje utvrde, u sklopu Interreg IIIA Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004-2006 kojeg sufinancira Europska unija. BASTION je zajednički projekt Gradske općine Maribor, Pokrajinskog muzeja Maribor i Gradskog muzeja Varaždin. Gradove povezuje djelovanje znamenitih talijanskih arhitekata dell' Allija koji su sredinom 16. stoljeća započeli obnovu obrambenog sustava grada Maribora i grada Varaždina. Oba su grada na taj način dobila suvremene renesansne utvrde koje su ih štitile od osmanlijskih prodora.
 
Cilj varaždinskog dijela projekta, koji traje već dvije godine, je interdisciplinarnim istraživanjima na terenu i u arhivima prikupiti, obraditi te popularno i znanstveno prezentirati, između ostalog, i u vidu izložbe, podatke o sustavu obrane renesansne utvrde u Varaždinu.
 
Izložbom će se prezentirati najvrednija arheološka građa - brojni keramički, stakleni, porculanski i metalni predmeti od kraja 15. do prve polovice 20. stoljeća prikupljeni u arheološkim iskapanjima oko Starog grada. Osim toga, izložit će se preslike najvažnije prikupljene povijesne pisane i slikovne građe povezane s izgradnjom varaždinske feudalne utvrde. U sklopu izložbe biti će prikazane amaterske snimke radova na planiranju vanjskog dvorišta Starog grada u vremenu od 1941. do 1945. godine pod vodstvom tadašnjeg ravnatelja muzeja, Krešimira Filića te video snimke arheoloških istraživanja na projektu BASTION izvedenih 2006. godine.  

povratak