Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Izložba Društva arhitekata Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Hercer, Franjevački trg 6, Varaždin
datum početka/završetka: 13.01.2011. / 24.01.2011.
otvorenje: 18,00
organizator: Društvo arhitekata Varaždin

U cilju promocije  arhitekture i senzibiliziranja javnosti za arhitekturu, Društvo arhitekata Varaždin svake druge godine predstavlja radove svojih članova.
Ove godine se izložba ponešto razlikuje od predhodnih izložbi. Okosnicu, osnovu izložbe čine radovi dvadesetak arhitekata koji izlažu svoje realizacije, projekte, planove i natječajne radove, odnosno produkciju nastalu u razdoblju od 2008. – 2010.
Primarne zone interesa članova DAV-a su prije svega prostori grada i županije u smislu aktivnog djelovanja i sudjelovanja u razvoju prostora, te će se ove godine javnosti predstaviti prezentacije vizija rješenja i planiranja razvoja dviju kritičnih točaka u gradu Varaždinu. Kompleks tvornice Varteks i kompleks bivše vojarne u Optujskoj ulici analizirani su kroz povezivanje ideja i neovisnog sagledavanja prostora grupe mlađih arhitekata te se tako promoviraju nove, svježe ideje i vizije koje nisu naručene već su rezultat neovisnog razmišljanja o prostoru.
Na izložbi će biti  promovirana i  inicijativa za povratak nepotrebno uklonjenih urbanih elemenata – funkcionalnih skulptura.  Na raskrižju Pavlinske i Stepinčeve ulice, do ne tako davno bila je postavljena urbana oprema – klupa koja je uklonjena. Isto tako je uklonjena i funkcionalna skulptura  - „dravski oblutci“  s Trga kralja Tomislava. Društvo arhitekata Varaždin  pokreće inicijativu za povratak ovih urbanih elemenata koji su oplemenili gradski prostor a dizajnirani su i izrađeni upravo za te mikrolokacije.

povratak