Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Krešimir Filić - Sabiratelj varaždinske baštine

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 29.11.2012. / 03.03.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

        U povodu obilježavanja 40. godišnjice smrti Krešimira Filića (Bjelovar, 16.II.1891. – Varaždin, 31.XII.1972.), prvog varaždinskog profesionalnog muzealca i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, priređuje se prigodna izložba na kojoj će, kroz nekoliko tema, biti predstavljeni i ostali aspekti njegova svestranog društvenog djelovanja.


          Premda je rođen u Bjelovaru, Filić je od djetinjstva živio u Varaždinu, iz kojega je izbivao tijekom studija povijesti i zemljopisa u Beču i Parizu, gdje je i diplomirao 1916. godine. Već sljedeće godine počeo je raditi kao profesor na varaždinskoj Gimnaziji, što mu je omogućilo da svoja nagnuća prema očuvanju (varaždinske) kulturne baštine prenosi na mlade naraštaje, ali i potiče kolege, suradnike pa i najširu javnost na takva promišljanja. Filićeve inicijative ogledale su se u radu brojnih varaždinskih (kulturnih) udruga i ustanova, koje su obuhvaćale glazbenu, kazališnu, knjižničnu, arhivsku, novinsku i turističku djelatnost, odnosno općedruštveni angažman. Uz iznimni doprinos koji je ostavio u Varaždinu, u njegovom životopisu zabilježen je i podatak da je kao konzervator sudjelovao u obnovama crkava na Trsatu, Cresu, Malom Lošinju, u Delnicama, Slavonskoj Požegi i Virovitici.


          Među najvažnijim Filićevim postignućima je osnivanje muzeja u Varaždinu, na čemu je, sa svojim suradnicima, radio nekoliko godina. Ta ideja i formalno se realizirala 16. studenoga 1925. godine, kada je u utvrdi Stari grad svečano otvoren Gradski muzej Varaždin, koji otada u kontinuitetu djeluje i danas. Taj prvi muzejski fundus formiran je najvećim dijelom donacijama Varaždinaca, koje su Filić i ostali članovi Varaždinskoga muzealnog društva senzibilizirali za tako velik i plemenit čin, na kojemu počiva i cjelokupni daljnji rad Muzeja.


          Na tragu te zamisli koncipiran je i dio izložbe o Krešimiru Filiću, postavljen u slogu varaždinskoga građanskog doma iz vremena u kojemu je živio, a za tu prigodu, uz varaždinsku Prvu gimnaziju i Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Metel Ožegović“, mnogobrojne predmete posudilo je i dvadesetak varaždinskih obitelji.


          U pripremi izložbe sudjelovalo je više stručnih djelatnika varaždinskoga muzeja, a glavne autorice koncepcije su muzejske savjetnice Spomenka Težak,Ljerka ŠimunićMarina Šimek.


CIJENE ULAZNICA:
- odrasli ............................................... 15,00 kuna
- učenici, studenti, umirovljenici ........... 10,00 kuna

Ulaznica za razgled stalnog postava "Svijet kukaca" vrijedi i za razgled
izložbe o Krešimiru Filiću.

Tijekom trajanja izložbe ulaz za razgled bit će svake subote besplatan.


          Program obiježavanja 40. godišnjice smrti Krešimira Filića obuhvaća i znanstveni skup, koji će se održati u prostoru multimedijske dvorane u palači Herzer u petak, 30. studenoga ove godine, a organiziraju ga Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin.


povratak