Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KSENIJA TURČIĆ: Grafička mapa Kaleidoskop

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 02.02.2022. / 27.02.2022.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Ksenije Turčić, na kojoj se predstavlja autoričina grafička mapa Kaleidoskop.

        Grafička mapa Kaleidoskop transpozicija je istoimene ambijentalne instalacije predstavljene 2017. u Umjetničkom paviljonu u grafički medij. Umjetnica se u svom radu, počevši od slikarstva, preko proširenog medija slike, njezina iskoraka u prostor i dekonstrukcije, pa sve do njezine medijske transpozicije u video i videoinlstalaciju, sustavno bavi pitanjem što i kako umjetnički rad, kao u širem smislu opredmećen opažaj umjetnika, promatraču otkriva o percepciji interakcije subjektivne i objektivne stvarnosti. U ambijentalnoj videoinstalaciji Kaleidoskop ključ rješenja ove složene konstrukcije o prirodi ljudskog opažanja je vrijeme.

Sadašnja ambicija umjetnice je ovu složenu prostorno-vremensku strukturu predstaviti u dvjema dimenzijama statične slike, dakle bez dimenzija prostora i vremena, jer je statična slika u odnosu na percepciju videoprojekcije praktično trenutačni doživljaj. S obzirom na to da je četrnaest motiva grafičke mape zasnovano na kadrovima iz četrnaest videa, umjetnica je vremensku dimenziju videa zamijenila uslojavanjem planova kompozicije. Preklapanje tehnika i likovnog materijala karakteristično je za grafički medij, što joj je omogućilo da nadoknadi redukciju vremenske komponente izvornog rada u fiksiran trenutak dvodimenzionalne statične slike.

        Ksenija Turčić (r. 1963., Zagreb) diplomirala je 1987. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Završila je specijalizaciju iz vizualnih umjetnosti, Corso Superiore di Arte Visiva 1995. u Comu, Italija. Od 2010. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao mentorica na Slikarskom odsjeku. U zvanju je redovite profesorice i članice Vijeća poslijediplomskog studija. Višestruko je nagrađivana, a izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Živi i radi u Zagrebu.

        Izložba se priređuje u sklopu ciklusa GMV-a Something else Gallery, osimišljenom prema konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija.

 

Napomena: Program se organizira uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera; otvorenje se priređuje na otvorenom, a u razgled se pušta istovremeno po 15 posjetitelja. 

        

 

KSENIJA TURČIĆ: Grafička mapa Kaleidoskop povratak