Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KULTURA ODIJEVANJA OD 18. DO SREDINE 20. STOLJEĆA Otvorenje nove muzeološke cjeline Stalnog postava Kulturnopvijesnog odjela GMV-a

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad
datum početka/završetka: 11.04.2014. / 11.04.2014.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

        Nakon nekoliko godina radova na obnovi prostora i pripremi muzeološkoga koncepta, u dijelu Stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, smještenoga u utvrdi Stari grad, otvara se nova muzeološka cjelina pod nazivom Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća.

        Postav obuhvaća oko 150 predmeta iz muzejskoga fundusa: odjeću, obuću, nakit, modni pribor, minijature, slike i fotografije uobličene u stilsko-ambijentalne cjeline, ilustrirajući barok, rokoko, empire, historicizam, secesiju i razdoblje između dva rata. Tijekom pripreme postava mnogi od tih predmeta su restaurirani, i to u radionicama varaždinskoga muzeja te u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i Restauratorskom centru u Ludbregu, a neki od njih će po prvi puta biti javno izloženi.

        Uređenje stalnog postava za svaki je muzej prioritetna i jedna od najvažnijih zadaća u djelatnosti, pa je tako i za Gradski muzej Varaždin ovaj projekt među najvažnijima u posljednjih nekoliko godina. U njegovoj cjelokupnoj realizaciji financijski je sudjelovao Grad Varaždin, znatnim vlastitim sredstvima i varaždinski muzej, dok je novac za glavninu troškova osiguralo Ministarstvo kulture RH.

        Autorica stručne koncepcije je muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, a likovnoga oblikovanja prof. mr. sc. Mario Beusan, arhitekt s kojim je varaždinski muzej već surađivao na uređenju muzeološke cjeline stakla, keramike i satova u Stalnom postavu Kulturnopovijesnoga odjela prije nekoliko godina.

        Svečano otvorenje nove muzeološke cjeline Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća, u kojemu će sudjelovati i predstavnici Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina, priređuje se u petak, 11. travnja, s početkom u 19 sati.

Anita Peričić 

 

        Prolaskom kroz ambijentirane prostore stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela u Starom gradu, organizirane prema umjetničkim stilovima u kronološkom nizanju, posjetitelj stječe potpuniji kulturološki dojam prezentacijom odjevnih predmeta, modnog pribora i nakita. Autentičnosti pridonose primjerci portretnog slikarstva i fotografije.

          Kultura odijevanja, u suglasju s prezentacijom načina stanovanja, najbolje ilustrira građanstvo i plemstvo Varaždina,koje je u takvim ambijentima boravilo tijekom prošlih stoljeća. Ovaj dio stalnog postava ilustrira kako su se naši sugrađani odijevali u prošlosti, kakav su nakit i modne dodatke nosili, kakve su se tkanine koristile za njihovu izradu, koje su frizure bile u modi i koji su centri kulture i mode utjecali na njihov izbor. 

          Odjeća se do naših dana nije tako dobro očuvala kao drugi upotrebni predmeti jer se nakon izlaska iz mode neprikladno čuvala, iznošena se bacala, ponekad se prekrajala za nove korisnike ili zanemarivala pod utjecajem promjene mode. Naročito je malo sačuvano cjelovitih odjevnih predmeta. Ali su zato sačuvani brojni primjerci modnog pribora: šeširi i kape, lepeze, torbice, spremnice za nakit ili novac, rukavice, suncobrani, cipele, plesni redovi, pušački pribor, štapovi za šetnju. Nakit je oduvijek bio važan za ukrašavanje žena i muškaraca i svojom plemenitošću materijala i finoćom izvedbe upućuje na ukus i imovno stanje vlasnika. Iz bogate zbirke nakita izloženi su, prema stilskim karakteristikama, medaljoni, ogrlice, prstenje, naušnice, broševi, ponekad u paru s pridruženim pripadajućim spremnicama za pohranu.

          Prikazana odjeća i modni dodatci rad su domaćih majstora, krojačkih salona, ali su također uvezeni iz modnih centara kao što su Beč, Graz i Budimpešta. Plemstvo i bogato građanstvo, naročito pripadnici trgovačkog staleža, donosili su sa svojih putovanja skupocjene predmete iz talijanskih i njemačkih gradova i posebno iz modne prijestolnice Pariza. Njihovi portreti, izvedeni u različitim slikarskim tehnikama i u fotografiji, ilustriraju nam način odijevanja pojedinog razdoblja i potvrđuju da su domaći ljudi pratili modu tadašnjih modnih centara. Iz tog su nam razloga dragocjene sačuvane minijature, crteži, slike rađene u ulju i temperi, grafike, a nakon otkrića fotografije primjerci dagerotipije i ostalih vrsta rane fotografije koji nam dokumentiraju pripadnike građanstva i plemstva Varaždina.

          Izloženi predmeti svjedoče o kulturi odijevanja tijekom nekoliko povijesnih i stilskih epoha od 18. do sredine 20. stoljeća, a u suodnosu s ostalim dijelovima stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela u Starom gradu svjedoče o kulturi življenja.

 

                                                Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica

 

povratak