Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KULTURA ODIJEVANJA predstavljanje vodiča

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 21.01.2015. / 21.01.2015.
vrijeme održavanja: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

      Nakon što je u travnju prošle godine stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin dopunjen muzeološkom cjelinom Kultura odijevanja, ovih dana objavljen je i istoimeni vodič, koji će biti predstavljen u sklopu Srijede u Muzeju u utvrdi Stari grad. Time ujedno završava i višegodišnji projekt čiju su realizaciju, uz vlastita sredstva varaždinskoga muzeja, sufinancirali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

        Projekt Kultura odijevanja obuhvaćao je obnovu prostora, pripremu muzeološke koncepcije, restauratorsko-konzervatorske radove na izlošcima, likovno oblikovanje postava i tisak vodiča, u čemu je sudjelovalo više stručnjaka i suradnika Muzeja. Njegova važnost ne odražava se samo u znatnim uloženim financijskim sredstvima, već i u činjenici da je za svaki muzej posebno značajan vid djelatnosti uređenje stalnog postava jer se na taj način nastoji ponajprije, i to na duže razdoblje, javnosti predstaviti najbolje iz fundusa. S obzirom na to da je u četiri postojeća stalna postava u Gradskom muzeju Varaždin izloženo manje od 10 posto građe pohranjene u čuvaonicama, nova cjelina Kultura odijevanja jedan je od najvažnijih realiziranih projekata te ustanove u posljednjih nekoliko godina, s izborom izložaka od 18. do sredine 20. stoljeća. U postavu su, kao i u vodiču, zastupljeni predmeti iz stilskih razdoblja baroka, klasicizma, empirea, bidermajera, historicizma, secesije i razdoblja između dva svjetska rata, kao i nekoliko njih vezanih uz ilirca Ivana Kukuljevića Sakcinskog te poglavlje posvećeno starim varaždinskim fotografima.

        U predstavljanju vodiča Kultura odijevanja, uz ravnatelja varaždinskoga muzeja Mirana Bojanića Morandinija i autoricu Ljerku Šimunić, muzejsku savjetnicu u GMV-u, sudjeluje i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske prof. dr. sc. Zvonko Maković

KULTURA ODIJEVANJA predstavljanje vodiča povratak