Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LJEPOTE GRAFIČKE UMJETNOSTI Izbor najvrjednijih grafika iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 02.12.2011. / 01.04.2012.
otvorenje: 12,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

          U kontinuiranoj izložbenoj djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, s realiziranih dvadesetak raznorodnih projekata godišnje, posebnu važnost imaju izložbe iz muzejskoga fundusa jer pružaju mogućnost prezentiranja vrijedne građe, inače silom prilika a ponajviše zbog nedostatka prikladnog prostora, pohranjene u depoima. Budući da se u Zbirci slika, skulptura, grafika i crteža Galerije starih i novih majstora GMV-a nalazi više od 2400 grafičkih listova i tridesetak mapa koji nisu izloženi u stalnom postavu, napravljen je izbor od gotovo stotinu najvrjednijih i okupljenih na izložbi pod naslovom Ljepote grafičke umjetnosti. Grafike su prispjele u Muzej ponajviše kao donacije uglednih obitelji s varaždinskoga područja (Leitner, Bombelles, Drašković, Pongratz, Jaccomini i drugi), a nekoć su se donosile s putovanja po Europi i krasile plemićke i građanske domove.
          Na izložbi su zastupljena 53 grafička majstora koji su, najčešće na osnovi tuđih predložaka, izrađivali grafike u različitim tehnikama kao što su: drvorez, bakrorez, bakropis, punktiranje, litografija, mezzo- i akvatinta, a i u brojnim kombiniranim grafičkim tehnikama. Odabir obuhvaća grafičke listove otisnute uglavnom od ranog 17. do 19. stoljeća i ujedno predstavlja najjače grafičke radionice po europskim umjetničkim središtima: Amsterdamu, Beču, Parizu, Rimu i Veneciji. Među majstorima grafičarima predstavljeni su: C. Visscher, jedan od najznačajnijih predstavnika nizozemskog bakropisa, zatim francuski autori T. Benoit, J. Vernet, E. Jeaurat i F. P. Charpentier koji se u grafičkom zanatu iskazao i kao izumitelj te engleski novinski karikaturist J. Gillray. Među njemačkim majstorima su: H. Burgkmair, autor mape „Trijumf cara Maksimilijana“, zatim J. Wagner, E. Widemann i jedan od najpopularnijih grafičkih animalista J. E. Ridinger te talijanski G. B. Brustoloni, Canalettov suvremenik i najpoznatiji venecijanski grafičar svojega doba, F. Berardi i L. Rossini. Kao svojevrsni kuriozitet može se navesti kako se galerijskoj zbirci nalaze i djela japanskih grafičara, od kojih će biti izložena dva drvoreza jednog od najpoznatijih japanskih majstora K. Utamara. Budući da su grafike prisutne i u brojnim tiskovinama, na izložbi će biti i djela W. Ungera, ponajboljeg predstavnika reproduktivne grafike, koji je u drugoj polovici 19. stoljeća radio za velike izdavače poput Brockhausa, Herzela i Weigla.

          Autorica stručne koncepcije i postava izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju, koja je tekst predgovora kataloga zaključila riječima kako smo, pripremajući ovaj projekt, i sami „... ostajali začuđeni činjenicom da i naša Galerija posjeduje takvo bogatstvo i različitost autora, radionica i izdavačkih kuća kojima se ponose brojne druge europske zemlje“.

           U prodaji je grafička mapa Ljepote grafičke umjetnosti sa 6 listova reprodukcija grafičkih originala iz 17. i 18. stoljeća iz fundusa GMV-a po cijeni od 2.000 kn. Cijena samo jednog lista iz grafičke mape je 500 kn. Popis listova iz mape možete vidjeti na ovoj web stranici pod izdavačka djelatnost, grafičke mape 2011 (http://www.gmv.hr/bibliografija.aspx?pid=7&god=2011 ).
Narudžbe na broj 042/ 214-172.

povratak