Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LUKO PALJETAK: Slike za Liliput

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 11.03.2015. / 12.04.2015.
otvorenje: 19,00 sati

         Izložba Luke Paljetka, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju, premijerno je predstavljena u veljači u Dubrovniku, a nakon Varaždina gostovat će u Koprivnici, Šibeniku, Požegi i Vukovaru.

        Luko Paljetak (Dubrovnik, 1943.) je hrvatski pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist i pisac za djecu. U Dubrovniku je završio Učiteljsku školu, na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao kroatistiku i anglistiku, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu doktorirao filologiju. Autor je opsežna i raznovrsna opusa koji obuhvaća četrdesetak pjesničkih zbirki, desetak izvedenih dramskih tekstova i radio drama te mnogobrojne eseje i studije o književnosti, kazalištu i likovnoj umjetnosti. Urednik je nekoliko pjesničkih antologija, a značajan je i njegov prevoditeljski rad s engleskog, talijanskog, francuskog, slovenskog i ruskog jezika, među kojima su prijevodi najvažnijih klasičnih opusa engleske književnosti (W. Shakespeare, G. G. Byron, E. A. Poe, O. Wilde, J. Joyce) i cjelokupni opus France Prešerena. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te prvi inozemni član Akademije ruske književnosti. Za svoj književni rad dobio je tridesetak uglednih nagrada.

        Premda bez formalnog likovnog obrazovanja, Luko Paljetak je uspješni autor i na tom umjetničkom području, što dokazuje i dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi na kojima je dosad sudjelovao. U ciklusu Slike za Liliput, koje predstavlja u šest hrvatskih gradova, objedinjeno je 1111 minijaturnih kolaža, dimenzija 25 x 35 milimetara, izvedenih na tabletama za insekticidne električne aparate. Kao što je cjelokupni umjetnički opus Luke Paljetka izniman i poseban, tako će u svakome od tih gradova i ova izložba biti jedinstvena i neponovljiva s obzirom na karakterne specifičnosti izložaka, čiji će konačni izgled odrediti svaki pojedini pristup u oblikovanju njezina likovnog postava. Autor teksta u popratnom katalogu je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, a oblikovanja likovnog postava izložbe u Varaždinu muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

 

LUKO PALJETAK: Slike za Liliput povratak