Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MARIJA LOPAC Kada odeš - slike i grafike

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 23.08.2012. / 16.09.2012.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

         Nakon netom održane izložbe Insomnia, postavljene u galeriji Volksroom u Bruxellesu, mlada umjetnica Marija Lopac prvi put se samostalno predstavlja u Varaždinu, s izborom slika i grafika.

      Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Barbara Vujanović u predgovoru kataloga izložbe osvrće se na kategoriju vremena i čovjeka koji mu nastoji ući u trag, što je u duhovnoj i preceptivnoj razini u fokusu likovnog stvaralaštva Marije Lopac. U slikarskim ostvarenjima u tehnici ulja i akrila na platnu zapaža se izrazita narativnost, pa i bliskost estetici stripa, dok su grafike, u tehnici linoreza, realizirane u apstraktnoj formi. U svakom slučaju, kako ističe i sama umjetnica, zajednička poveznica je sjećanje na djetinjstvo, na prošlost, životnu memoriju koju reinterpretira; odnosno, umjetnica se vraća u prošlost, preispitujući na taj način vlastitu osobnost izgrađenu na temelju odgoja, obrazovanja i društvenih okolnosti.

          Marija Lopac (r. 1983. g. u Zagrebu) završila je smjer tekstilnog dizajna na Školi primijenjenih umjetnosti, nakon čega je 2009. godine diplomirala u klasi grafike na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti. Ljetni semestar 2007./2008. g. provela je kao stipendistica na Likovnoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Gustava Gnamuša. Dosad je održala desetak samostalnih izložbi, od kojih dvije u inozemstvu, te sudjelovala na više skupnih. Osim slikarstva, grafike i tekstilnog dizajna bavi se pedagoškim radom kao nastavnica likovne umjetnosti, voditeljica likovnih radionica te tečajeva crtanja i slikanja. 

          Izložba Marije Lopac postavljena je za razgled do 16. rujna ove godine, a tijekom održavanja Špancirfesta (24.8.-2.9. ove godine) bit će produženo otvorena za razgled svaki dan, osim ponedjeljka, od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je besplatan.

 

 

povratak