Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Međunarodni dan muzeja 2006: Izložba skulptura akademskog kipara iz Slovenije Marjana Dreva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin, Stari grad
datum početka/završetka: 18.05.2006. / 04.06.2006.
otvorenje: 19.30 sati
radno vrijeme: dnevno (utorak - nedjelja) od 10 do 18 sati. Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
cijena ulaznice: besplatno
podatak o vodstvu: dnevno (utorak - nedjelja) od 10 do 18 sati. Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
autor stručne koncepcije: Marjan Drev
organizator: Gradski muzej Varaždin

Prije otvorenja izložbe, s početkom u 18.00 sati, akademski kipar Marjan Drev održat će predavanje Topologija u umjetnosti.

U prostoru Staroga grada, svojim skulpturama iz nekoliko ciklusa, predstavlja se Marjan Drev, akademski kipar iz Slovenije. Marjan Drev (r. 1955. u Celju), završio je studij kiparstva na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti kod profesora Zdenka Kalina, Slavka Tiheca i Dušana Tršara, kod kojega je 1982. godine i magistrirao. Bavi se kiparstvom, keramikom i likovnom teorijom, u kojoj se osobito posvećuje temama likovne morfologije i topologije. Samostalno je izlagao u Mariboru, Ljubljani, Murskoj Soboti, Velenju, Piranu, Zagrebu, Rijeci, Brucku na Muri, Grazu i Luxembourgu. Autor je nekoliko javnih skulptura, među kojima su: spomenik bl. biskupu A. M. Slomšeku u Mariboru i Lendavi, instalcija u Mariboru, fontane za Dravske elektrane u Kamnici, Fali, Ožbaltu, Vuhredu i Dravogradu, kao i javne skulpture u Radljama i Ormožu. Njegovi kiparski radovi nalaze se i u crkvama u Mariboru, Ljubljani, Dravogradu, Limbušu i dr.
U svojemu predavanju, naslovljenom Topologija u umjetnosti, Marjan Drev obrazložit će pojedine činjenice u vezi vrednovanja umjetničkih djela na primjerima iz nekoliko razdoblja povijesti umjetnosti, i to pomoću terorijskih oruđa matematike i psihologije. Tom prigodom predstavit će topološke sustave: projektivne ravnine, plosnati torus, savijenu euklidsku geometriju, Kleinovu bocu, nekoliko primjera Moebiusovog traka, tritorus i toruse iznad putanje.

povratak