Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: 8. Varaždinske muzejske svečanosti /10. Europska noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 14.05.2014. / 17.05.2014.

 MEĐUNARODNI DAN MUZEJA obilježava se na dan 18. svibnja, i to od 1977. godine otkad ga je ustanovilo Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO ICOM). Za 2014. godinu odabrana je tema Muzejske zbirke povezuju, koja će se u hrvatskim muzejima održati pod geslom Sakupljači, pokažite svoje zbirke! Mnogi muzeji, a među njima i varaždinski, izrasli su zahvaljujući donatorima, koji su velikodušno poklanjali predmete iz svoje obiteljske ostavštine, što je doprinijelo trajnom i sustavnom čuvanju i prezentiranju našega povijesnog i kulturnog nasljeđa. Gradski muzej Varaždin i danas surađuje s brojnim (varaždinskim) sakupljačima starina, a dio bogatog kolekcionarskog fundusa iz tih zbirki bit će predstavljen uz ovogodišnji Međunarodni dan muzeja.

 

VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI tradicionalna su manifestacija Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu koje će se ove godine, osmi put zaredom, održati nekoliko prigodnih programa vezanih uz Međunarodni dan muzeja, među kojima su izložbe, koncert i Europska noć muzeja.

 

EUROPSKA NOĆ MUZEJA od 2005. godine organizira se, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije te pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a, u tisućama europskih muzeja koji zajednički obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Prema preporuci Ministarstva kulture RH u tu se akciju od prošle godine uključila i Hrvatska, no Gradski muzej Varaždin jedna je od rijetkih hrvatskih ustanova koja u njoj sudjeluje svake godine, od samoga početka.

 

8. VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI

 

Srijeda, 14. 5. 2014., GMV Palača Herzer, 19.00 sati

Sakupljači, pokažite svoje zbirke! / Predstavljanje varaždinskih kolekcionara i njihovih zbirki

 

Poticaji za sakupljanje predmeta koji nas okružuju u svakodnevnom životu su različiti, pa su tako različite i zbirke koje time nastaju. Neke sadrže predmete iz svakodnevice poput značaka ili gramofonskih ploča, dok su u drugima okupljene umjetnine kao što su slike ili uratci umjetničkog obrta. Kolekcionarstvo u Varaždinu ima dugu i bogatu povijest i tradiciju, a ovom prilikom predstavljamo neke od varaždinskih sakupljača i maketara i njihove zbirke.

U programu sudjeluju: Tomislav Bošnjaković (makete militarije), Boris Daraboš Jagetić (predmeti umjetničkog obrta), Marijan Dominko (numizmatika), Vladimir Malogorski (umjetnine/hrvatski umjetnici), Zvonko Pintar(medalje), Živko Skuhala (stari motocikli i bicikli), Daniel Šantalab (pretpovijesni predmeti).

 

Četvrtak, 15. 5. 2014., GMV Palača Herzer, 13.00 sati

Izložba prigodnih plakata uz 6. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

 

Fundus gotovo svakog (hrvatskog) muzeja sastoji se od „osjetljivih“ predmeta, koje ili treba obnoviti, rekonstruirati i „popraviti“ u svakom pogledu ili pak trajno, upravo zbog njihove krhkosti uzrokovane starošću ili načinom izvedbe, što je moguće bolje zaštićivati i čuvati. Dio toga posla upoznat ćemo na izložbi prigodnih plakata koje su pripremili članovi Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, koja održava svoje šeste susrete u Varaždinu 15. i 16. svibnja.

Petak, 16. 5. 2014., GMV Stari grad, 20.00 sati

LadieSaxophone Quartet / Koncert

 

Četiri iskusne glazbenice, među kojima su Petra Horvat (sopran saksofon), Weronika Partyka (alt saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenor saksofon) i Jovana Joka (bariton saksofon), u ovaj sastav spojila je ljubav do klasičnog saksofona te komornog muziciranja. Njihova je priča započela u rujnu 2013. godine, nakon višegodišnjih različitih glazbenih projekata, u kojima su sudjelovale sa željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon na vrhunskoj razini, u  jedinstvenom i unikatnom obliku kao što je ženski kvartet saksofona.

Članice kvarteta su redom diplomirane i nagrađivane saksofonistice u klasama prof. Matjaža Drevenšeka (Akademija za glasbo v Ljubljani), Jeana Denisa Michata (CNR Lyon), Larsa Mlekuscha (Konservatorium Wien - Privatuniversitaet)i Ota Vrhovnika (Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst Wien), uspješne pedagoginje (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Srednja glazbena škola Varaždin, razni seminari i radionice saksofona...) te aktivne glazbenice (Saksofonski orkestar Sequoia, Trio Lirique, Vidllunia, JazzIstra Orchestra, Duo Betka Bizjak Kotnik i Milanka Črešnik, LadieSaxophone Quartet).

Predstavljaju nam se djelima J. S. Bacha, poljskog skladatelja DariuszaPrzybylskega, argentinskog skla-datelja tanga nueva Astora Piazzolle te američkog skladatelja Georga Gershwina.

 

 

10. EUROPSKA NOĆ MUZEJA

Subota, 17. 5. 2014., 20.00 – 24.00 sata

 

GMV Stari grad, 20.00 sati

Otvorenje izložbe starih gramofona i radiouređaja iz zbirke Danka Tkaleca

 

Varaždinski kolekcionar Danko Tkalec skuplja radiouređaje i gramofone od 70-ih godina prošloga stoljeća i dosad u svojoj zbirci im više od 600 aparata. Na izložbi predstavlja izbor iz zbirke s uređajima koji su se proizvodili u razdoblju od 1947. do 1964. godine, u tada poznatim i priznatim tvornicama u bivšoj državi, kao što su bili Iskra (Kranj), RIZ (Zagreb), Ei (Niš)... U svim starim gramofonima i radioaparatima su originalni dijelovi i svi još uvijek rade, u što će imati prilike uvjeriti se i publika na našoj izložbi. 

 

Program:

GMV Stari grad

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Izložba starih gramofona i radiouređaja iz zbirke Danka Tkaleca

 

GMV Palača Herzer

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

Izložba plakata uz 6. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

 

GMV Palača Sermage

Stalni postav starih majstora Galerije starih i novih majstora

Izložba slika Cvetke Hojnik

 

Ulaz na sve programe u sklopu 8. Varaždinskih muzejskih svečanosti i 10. Europske noći muzeja je besplatan!

Razgled svih izložbenih postava besplatan je i u nedjelju, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, od 9.00 do 13.00 sati.

 

povratak