Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA / Muzeji za edukaciju i istraživanje

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2024. / 18.05.2024.
vrijeme održavanja: od 9 do 13 sati

   Pod geslom Muzeji za edukaciju i istraživanje UNESCO-ov Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Muzeji su pozvani da, kao institucije usmjerene učenju, potaknu razmišljanje o postizanju kvalitetnijeg obrazovanja i promoviraju cjeloživotno učenje te da buduće generacije na kreativan, dinamičan i zanimljiv način potaknu na promišljanje o kompleksnim društvenim izazovima današnjice, usvajanje znanja o uzrocima i posljedicama ljudskog utjecaja na prirodu te razvijanje kritičkog mišljenja i osobne odgovornosti nužne za održivost.

        Gradski muzej Varaždin ovogodišnju temu nastoji trajno promovirati svojim programskim aktivnostima, namijenjenima svim kategorijama posjetitelja, i to kroz koncepte stalnih postava i povremenih izložbi, kao i ostalim sadržajima, posebno putem onih koji se organiziraju u okviru Srijede u Muzeju i edukacijskog programa za učenike MIŠ – Muzej i škola.

        Mnogi od tih sadržaja su za posjetitelje besplatni, kao što će tradicionalno biti besplatan i razgled svih izložbenih postava GMV-a u subotu, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja. Među njima su stalni postavi Kulturno-povijesnog i Prirodoslovnog odjela te Galerije umjetnina, kao i izložba  Bistra kaplja vrednija od zlata, koji pružaju uvid u kompleksnost istraživanja, očuvanja i interpretacije bogate materijalne i nematerijalne baštine našega kraja, a usto posjetiteljima pružaju nove spoznaje i potiču u njima pozitivne emocije. Na izložbi Život u minijaturi varaždinske autorice Vlatke Đurić-Resnik posjetitelji mogu saznati kako nastaju sićušne skulpture, koje nas navode na zaključak da je ključ sreće u malim stvarima.

        Izložbeni postavi GMV-a otvoreni su od 9 do 13 sati.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA / Muzeji za edukaciju i istraživanje povratak