Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Miljenko Bengez: 20 godina slikarstva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 12.05.2010. / 13.06.2010.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

U prostoru Galerije starih i novih majstora, sedamdesetak djela nastalih u posljednjih dvadeset godina, izlaže umjetnik Miljenko Bengez. S obzirom na umjetničku reputaciju koju je stekao unatrag dva desetljeća likovnoga stvaralaštva i gotovo šezdesetak održanih samostalnih izložbi, Bengezov izbor iz opusa jedan je od najvažnijih izložbenih projekata varaždinskoga muzeja u ovoj godini.
          Miljenko Bengez (r. 1954. godine u Zagrebu) slikarstvom se bavi od 80-ih godina prošloga stoljeća. Od 1984. do 1989. bio je suradnik u ateljeu prof. Vilima Svečnjaka. Od 1990. godine boravi u Firenzi, u Campo del Restauro - Lorenzo de Medici, gdje u klasi prof. Leonarda Passerija izučava restauriranje slika štafelajnog slikarstva. Potom je, do 1995. godine, u New Yorku gdje surađuje s tamošnjom galerijom S. E. Feinman Fine Arts te tijekom toga razdoblja naizmjence izlaže u SAD-u, Italiji i Hrvatskoj. Od 1997. godine surađuje s milanskom galerijom L'Incisione koja mu je, nakon brojnih izdanja grafičkih listova, 2001. godine i nakladnik monografije. Od 2001. godine galerija Free Art iz Udina organizator je brojnih Bengezovih samostalnih izložbi širom Italije, što je uvelike doprinijelo i njegovu stjecanju ugleda na talijanskoj likovnoj sceni.
         Od prve samostalne izložbe, održane 1987. godine u Ljubljani, započinje tako Bengezov uspješan likovni nastup u brojnim uglednim galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu, čime autor i danas potvrđuje svoj status umjetnika, kao što to ističu i brojni likovni kritičari, koji je izgradio posebnu i prepoznatljivu poetiku vlastitog likovnog izraza. Zahvaljujući tome, njegove izložbe pobuđuju veliko zanimanje stručne javnosti i publike, a djela su mu uvrštena u brojne zbirke u Europi, SAD-u i Japanu. Od 1994. godine član je HDLU-a, Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
          Uz izložbu Miljenka Bengeza u varaždinskome muzeju tiskana je i monografija, koju su uredili Elizabeta Igrec, kustosica u GMV-u i Mario Matanović.
 

povratak