Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MIRA ILIJANIĆ (4.II.1915. - 28.II.2000.) U spomen na direktoricu Gradskog muzeja Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Stari grad
datum početka/završetka: 25.02.2010. / 25.04.2010.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

U Starom gradu otvara se izložba posvećena životu i radu nekadašnje ravnateljice Gradskog muzeja Varaždin Mire Ilijanić, koja se priređuje u povodu desete godišnjice njezine smrti (28. veljače 2000.). Premda je gotovo cijeli radni vijek provela u toj ustanovi, svojim predanim stručnim djelovanjem nije zadužila samo Muzej, već i grad Varaždin, o čijoj je povijesti objavila puno novih znanstvenih spoznaja.

          Mira Ilijanić rođena je u Zagrebu 4. veljače 1915. godine. Nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu, Čakovcu i Varaždinu, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1938. godine diplomirala je povijest umjetnosti i klasičnu arheologiju. U Gradskom muzeju Varaždin zaposlila se kao kustos 1948. godine, a ubrzo zatim stekla je i zvanje višega kustosa. Direktoricom je postala 1957. godine, naslijedivši na tom mjestu jednog od utemeljitelja varaždinskoga muzeja Krešimira Filića, i u toj je funkciji radila sve do odlaska u mirovinu 1973. godine.
          Ako je prof. Filić bio jedna od najzaslužnijih osoba u institucionaliziranju varaždinskoga muzeja te poglavito u formiranju jezgre njegova fundusa, tada je prof. Ilijanić bila prva profesionalna varaždinska muzealka koja je započela sustavnu obradu toga fundusa prema načelima struke. Stručni rad u Muzeju unaprijedila je i u ostalim područjima, pa je tako započela i s promišljenom politikom otkupa muzejske građe, nabavci stručne literature te s uređenjem izložbenih prostora i depoa. Aktivno je sudjelovala u radu varaždinske podružnice Muzejskog društva Hrvatske, a surađivala je i s brojnim srodnim ustanovama i stručnjacima i izvan granica, osobito s onima iz Slovenije, Austrije i Mađarske.
          Uz svakodnevni muzejski, Mira Ilijanić bavila se i istraživačkim radom, pri čemu je ponajviše tema obradila iz područja povijesti Varaždina i varaždinske utvrde Stari grad. Njezini stručno-znanstveni tekstovi objavljeni su u brojnim publikacijama i do danas su za istraživače ostali nezaobilazna bibliografska referenca.
          Budući da je i nakon umirovljenja prof. Ilijanić čitav život ostala tijesno vezana uz varaždinski muzej, izložba koja se u Starome gradu priređuje u njezin spomen mali je podsjetnik na sve ono što je tijekom svojega života i osobito rada u Muzeju postignula. Uz dokumente, fotografije i publikacije, na njoj je izloženo i niz njezinih osobnih stvari iz svakodnevnog života, među kojima su odjevni predmeti, obuća, komadi pokućstva i posuđa i dr. Autori stručne koncepcije su muzejski savjetnici u varaždinskome muzeju: Mirjana Dučakijević, Miroslav Klemm, Ljerka Šimunić i Spomenka Težak.
         
Anita Peričić

povratak