Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MIROSLAV ŽUPANČIĆ ŽUP Skulpture

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora , Trg Miljenka Stančića 3
datum početka/završetka: 19.03.2009. / 05.04.2009.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe skulptura Miroslava Župančića Župa.  Umjetnik će predstaviti djela iz nekoliko tematskih ciklusa, među kojima su: aktovi, brodovi, raspela i najnoviji, animalistički ciklus s motivima bikova i konja. Sedamdeset izloženih skulptura nastalo je u posljednje tri godine, a prema riječima Ružice Cindori iz kataloškoga predgovora, one predstavljaju najambicioznija Župančićeva kiparska ostvarenja.

Miroslav Župančić Žup rođen je 1949. godine u Zenici, a do 1991. godine živio je Okučanima. Te ratne godine tamo mu je zapaljen atelje i uništeni radovi i dokumentacija, što je bilo razlogom njegove nemogućnosti sudjelovanja na samostalnoj izložbi u Rimu, uključenoj u Grand prix, koju je 1990. godine osvojio na međunarodnoj kiparskoj koloniji u Marinu.

Tijekom četiri desetljeća bavljenja kiparstvom, pri čemu se osobito izražavao u raznim vrstama kamena i u drvu, ostvario je brojna skulptorska djela, od kojih se mnoga nalaze u fundusima muzeja i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, Župančić je i autor skulptura smještenih u javnim prostorima u hrvatskim i inozemnim gradovima: Zagrebu, Crikvenici, Pakracu, Bibinju, Okučanima, Novoj Gradiški, Münchenu, Torontu, Rimu i dr. te autor više spomeničkih memorijalnih skulptura, kao što je, primjerice, krstionica u crkvi sv. Vida u Okučanima. Za svoj umjetnički rad primio je više nagrada i priznanja te sudjelovao na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. Trenutno posljednja samostalna Župančićeva izložba u Varaždinu ostat će otvorena za razgled do 5. travnja ove godine.

Anita Peričić

povratak