Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MIŠ – Muzej i škola, edukativni program Gradskog muzeja Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 01.10.2013. / 01.10.2013.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Grad Varaždin

        Gradski muzej Varaždin bio je među prvim hrvatskim muzejima, koji su u okviru svoje djelatnosti razvijali i provodili edukativne programe namijenjene, prije svega, djeci (pred)školskoga uzrasta. Program pod nazivom Školski servis nekoliko je godina financijski podržavao i Grad Varaždin, zahvaljujući čemu su učenici varaždinskih osnovnih škola mogli besplatno koristiti sve sadržaje u varaždinskome muzeju. Na žalost, zbog više objektivnih okolnosti, s vremenom je taj sustav izgubio kontinuitet, ali je Muzej, usprkos tomu, nastojao održati edukativnu djelatnost i suradnju s odgojno-izobrazbenim ustanovama koliko je to najviše bilo moguće.

        Budući da se danas u svjetskoj muzeologiji osobita pozornost pridaje obrazovnoj ulozi muzejskih ustanova i njihovu aktivnom sudjelovanju u odgajanju mlade generacije, varaždinski muzej želi ponovo aktualizirati i usustaviti svoju edukativnu djelatnost. S tim u vezi, osmišljen je program MIŠ, koji podrazumijeva suradnju Muzeja i škola, a za početak će biti prvenstveno namijenjen varaždinskim osnovnim školama. Program MIŠ, s tendencijom kontinuiteta, obuhvaća školsku godinu 2013./14., u kojoj će svi učenici varaždinskih osnovnih škola (njih oko 3500) imati mogućnost besplatnog korištenja sadržaja varaždinskoga muzeja kao što su: posjeti stalnim postavima i povremenim izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, tematske edukativno-kreativne radionice i dr. Navedene sadržaje učenici će pohađati uz odgovarajuću iskaznicu, a raznim prigodnim akcijama ujedno će ih se poticati na što češći, između ostaloga i samostalni, dolazak u razgled izložbenih muzejskih postava.

        U provedbu ovakve suradnje Muzeja i varaždinskih osnovnih škola uključio se i Grad Varaždin, koji će program MIŠ financijski podržati.

        S obzirom na ohrabrujuću činjenicu da su se i nastavnici i učenici dosad s iznimnim zadovoljstvom odazivali na sudjelovanje u edukativnim muzejskim programima, i to osobito u obrazovno-kreativnim radionicama, program MIŠ bit će dobra prigoda za daljnji razvoj ove muzejske djelatnosti, važne koliko za sam Muzej toliko i za naš grad i naše (najmlađe) sugrađane.

povratak