Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Modnim tragovima Varaždina - modna krojačica Katica Seglin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 22.03.2017. / 23.04.2017.
otvorenje: 19 sati

        Modnim tragovima Varaždina naslov je izložbe odjevnih kreacija varaždinske krojačice Katice Seglin, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju. Na izložbi je predstavljen izbor od četrnaest modnih kreacija, nastalih u razdoblju od 1955. godine pa do 1990-ih godina koje, prema riječima autorice stručne koncepcije doc. dr. sc. Katarine Nine Simončič, daju uvid kako u opus odnosno osobni arhiv krojačice tako i u odjevni predmet kao memorijski zapis i pokazatelj društveno-kulturnog života.

        Katica Seglin istaknula se po neizmjernoj ljubavi spram modnog obrta, poznavanju tehnika izrade odjevnih predmeta od kože i tkanine, kao i tehnika kukičanja, pletenja i vezenja. Njezinih četrnaest predstavljenih modela stilski odgovara tzv. periferijskom izrazu s obzirom na to da je Varaždin, kao i, primjerice, Zagreb, smješten na periferiji “modnih” središta Pariza, Londona i Milana. Stoljetna kultura odijevanja naših prostora inspirirala se većim modnim centrima, no pod utjecajem tradicijske kulture te onodobnog društveno–političkog uređenja koji propagira jednostavnost i funkcionalnost, oblikovao se je autohtoni odjevni kod, a u slučaju Katice Seglin i njezin jedinstven stil. Budući da izložba tematizira pregled modnog izraza kroz razdoblje od 1950-ih do 1990-ih godina, najkvalitetniji svjedok modnih impulsa grada Varaždina je tadašnja ulična fotografija, jer su stilovi uhvaćeni u prolazu pokazatelji “stvarne” (nosive) mode koju promoviraju onodobni modni žurnali, a svojim umijećem u život prenose vješte ruke krojačica.

        Izložba je postavljena za razgled do 23. 4. 2017. godine, a Gradski muzej Varaždin priređuje ju u okviru Mjeseca varaždinskog šnajderaja, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održava od 22. ožujka do 23. travnja ove godine. U oblikovanju likovnog postava izložbe, uz doc. dr. sc. Ninu Simončič, sudjelovale su i viša restauratorica u GMV-u Melita Krnoul i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

 

O autorici stručne izložbene koncepcije:

Doc. dr. sc. Katarina Nina Simončič na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu predaje kolegije Povijest tekstila i odjeće, Moda 20. stoljeća i Suvremena moda. Godine 2010. doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti, s temom Kultura odijevanja u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, o čemu je 2012. godine objavila i knjigu. Autorica je nekoliko publikacija vezanih uz istraživanje kulture odijevanja, a s tim temama sudjelovala je i na znanstvenim konferencijama posvećenima modi u Firenci, Bukureštu, Oxfordu, Dubrovniku, Ljubljani, Milanu, Bihaću, Sydneyju i Valenciji. U posljednjem radu bavi se propitkivanjem hrvatskog odjevnog koda na grafikama iz druge polovice 16. stoljeća. 

 

Modnim tragovima Varaždina - modna krojačica Katica Seglin povratak