Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Moj dan - život djece i mladih Roma

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad
datum početka/završetka: 23.04.2021. / 09.05.2021.
organizator: Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske

Izložba donosi priče o životima djece i mladih Roma kroz fotografije i šest video radova redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović. Video radovi nastali su na inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a koji je ujedno i organizator ove izložbe.

Kustosica izložbe Karla Pudar naglasila je kako je ideja projekta ukazati na poziciju djece i mladih Roma u društvu, koje od vršnjaka ne razlikuju  interesi ni želje već sušte nepovoljne okolnosti odrastanja te često nedostatak podrške i prilika.

Autorice u svojim radovima prate djecu i mlade Rome iz cijele Hrvatske i kroz vizuru jednog dana pričaju nam njihovu životnu priču, ali i planove za budućnost. Dokumentaristički radovi nastali su s namjerom ukazivanja na potrebu izjednačavanja životnih prilika, na važnost univerzalnosti ljudskih prava i zabranu diskriminacije te kako bi doprinijeli rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom. Radovi u produkciji kuće Fade In gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćajući tako protagonistima glas, u želji da ih se čuje.

„Dokumentirajući žive i neposredne situacije jednog dana“, prema riječima redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović, „upoznajemo njih, njihovu obitelj, prijatelje i probleme s kojima se nose tako da govore o prijelomnom ili važnom trenutku koji ih je obilježio kroz njihovo odrastanje, utjecao na ono tko su i kakvi su oni danas.“

Kroz osobne priče ovih mladih ljudi nazire se i društveni kontekst današnjice u kojem žive i odrastaju, a čija diskrepancija između tehnološkog i formalnog napretka s jedne te izostanka društvene svijesti s druge strane, potiče promatrača na aktivno promišljanje o utjecaju društvenog i političkog pozicioniranja manjina, u ovom slučaju Roma te nesvjesno upisivanje predrasudnih stavova uslijed naslijeđenog tumačenja odnosa, povijesti i identiteta.

Posjetitelji izložbe mole se da poštuju sve propisane epidemiološke mjere.

 

Izložba je dio projekta Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Moj dan - život djece i mladih Roma povratak