Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NAROD U NEVOLJI Veliki rat na varaždinskom području

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 18.06.2014. / 23.11.2014.
otvorenje: 19:00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

       U godini smo u kojoj se širom Europe, u muzejima, arhivima, knjižnicama i brojnim drugim ustanovama, obilježava 100. godišnjica od početka Velikoga rata, prvoga oružanog sukoba globalnih razmjera u modernoj povijesti čovječanstva, koji je iza sebe ostavio nekoliko desetaka milijuna žrtava i dotad nezapamćena razaranja. Obilježavanju tragične obljetnice priključuje se i Gradski muzej Varaždin izložbom pod naslovom Narod u nevolji.

        Spomenuta izložba jedan je od najvažnijih ovogodišnjih projekata varaždinskoga muzeja, a zbog koncepcijske i financijske zahtjevnosti, i jedan od najopsežnijih u proteklih nekoliko godina. Postav obuhvaća preko 430 izložaka, među kojima su, osim onih iz fundusa Muzeja, i predmeti posuđeni od nekoliko hrvatskih ustanova i dvadesetak privatnih zbirki, čime je omogućen cjelovitiji prikaz teme: život ljudi na varaždinskome području u doba Velikoga rata, ali i život vojnika iz naših krajeva koji su se, daleko od svojega doma, borili za Austro-Ugarsku Monarhiju. Osim po brojnosti eksponata, izložba Narod u nevolji izdvaja se od dosadašnjih i po uvrštenju različitih muzeoloških pomagala sa zvučnim, svjetlosnim i olfaktornim efektima, dok vizualni dojam upotpunjuje i rekonstrukcija streljačkoga rova.

    Uz eksponate iz fundusa GMV-a, na izložbi su i predmeti koje su posudili: Hrvatski povijesni muzej, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, Hrvatski državni arhiv, Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Opća bolnica Varaždin; Tomislav Aralica, Marijan Dominko, Milivoj Dretar, Alen Hajcman, Nenad Nӧthig, Miroslav Klemm, Jurica Kravaršćan, Zdenka Svetina Makšan, Adelhajda Ostović, Zvonko Pintar, Davor Sertić, Živko Skuhala, Snježana Šantek Sambolec, Dragica Škarica, Hugo Wedemajer, obitelji Drašković, Galoši, Jalšovec, Kiš Šaulovečki, Martinez, Morandini, Šimek, Vlahović.

Autorica koncepcije izložbe: Spomenka Težak, muzejska savjetnica na Povijesnom odjelu GMV-a.

Autorice tekstova u katalogu izložbe: Spomenka Težak (Veliki rat na varaždinskom području), Petra Marincel (Gospodarski život grada Varaždina), Spomenka Vlahović (Civilna bolnica Crvenog križa u Varaždinskim Toplicama).

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

 

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA ŽRTVAMA U VELIKOME RATU

Srijeda, 18. 6. 2014., 11.00 sati, Franjevački trg u Varaždinu

 

Spomenik, podignut 1915. godine u čast žrtvama Prvoga svjetskog rata s varaždinskoga područja, pronađen je prilikom novijih arheoloških istraživanja, a jedan njegov dio bit će svečano postavljen u povodu obilježavanja 100. godišnjice početka Velikoga rata.

 

 

Znanstveni skup VARAŽDIN I SJEVEROZAPADNA HRVATSKA U VELIKOM RATU 1914. – 1918.

Vrijeme održavanja: GMV Palača Herzer / multimedijska dvorana, 3. 7. – 4. 7. 2014.

Organizatori: HAZU, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin. 

 

 

povratak