Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NEDJELJKO KRČAR: Izložba slika

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 05.11.2014. / 30.11.2014.
otvorenje: 19,00 sati

Program Srijeda u Muzeju u studenome započinje otvorenjem izložbe slika varaždinskoga autora Nedjeljka Krčara. Premda iza sebe ima podosta izlagačkoga predstavljanja, među kojima su sudjelovanja na Bijenalu akvarela Jugoslavije 1985. godine, izložbe umjetnika Hrvatskog zagorja i Međimurja te Svjetska izložba umjetnosti na papiru održana u Kranju 2000. godine, Nedjeljku Krčaru (r. 1950. g.) ovo je prva samostalna izložba u Gradskom muzeju Varaždin.

Izbor od 40-ak radova obuhvaća nekoliko ciklusa kao što su stabla, žuti cvjetovi, prostor i grad, brodice, realiziranih u tehnikama pastela, akvarela, ulja i akrila, dajući presjek umjetnikova stvaralaštva u posljednjih deset godina. Autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe je Dina Missoni, povjesničarka umjetnosti trenutno na stručnom osposobljavanju za zvanje kustosa u varaždinskome muzeju.

NEDJELJKO KRČAR
Rođen je 1950. godine u Vinkovcima, a već od ranog djetinjstva živi u Varaždinu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji, upisuje i diplomira novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Svoje prvo likovno obrazovanje i poticaje dobio je od Đure Mihinjača i Borke Stolfa, a prvi put javno izlaže na Salonu mladih u Varaždinu 1976. godine, gdje mu radovi „Večer u malom stanu“ i „Akt“ stoje uz bok akademskih slikara. Do sada je izlagao na više od trideset samostalnih izložbi, od toga: 1981. Izložbeni salon Gradske knjižnice i čitaonice Varaždin; 1982. Aula Arhitektonskog centra Coning Varaždin; 1982. Izložbeni salon HNK Osijek; 1983. Galerija Moše Pijade Zagreb; 1984. Galerija VAMA Varaždin; 1985. Goethe Galerie Frankfurt; 1987. Gradska knjižnica i čitaonica Varaždin; 1977. Dvorac Maruševec; 2000. Galerija Zlati ajngel Varaždin; 2004. Galerija Garestin Varaždin, i još u alternativnim prostorima. Izlagao je i na više od četrdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, od kojih je jedan dio žiriranih po natječajima. Svakako treba spomenuti Biennale akvarela Jugoslavije 1985. godine, zatim izložbe umjetnika Hrvatskog zagorja i Međimurja, pa Svjetsku izložbu umjetnosti na papiru 2000. godine u Kranju te III. međunarodni biennale kazališnog plakata 2011. godine u Varaždinu. Također valja istaknuti njegovo humanističko djelovanje kroz donatorske akcije i radionice.

Kontakt:
Atelijer: Anina ulica 11, Varaždin, mob: 098 91 58 617, e-mail: nedjeljko.krcar@gmail.com, Facebook: Nedjeljko Krčar

povratak